Molen De Veldmuis, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

snuifmolen, verfmolen

Wormerveer
Achter het Karnemelkspad aan de Veldmuissloot

geplaatst
geschiedenis
De Veldmuis werd op 1 januari 1729 in het nieuwe windpachtregister van de Banne Westzaan nog geregistreerd 'ten westen en omtrent de kerck in Zaandijk'. Twee jaar later werd de molen in het verpondingsregister van Wormerveer opgenomen. Tijdens de brand van 1711 stond het molentje (windpacht slechts 1 gulden) nog in Zaandijk, hij moet tussen 1729 en 731 zijn verplaatst naar Wormerveer.

Later werd de Veldmuis ook ingericht als verfmolen. In 1742 behoorde de molen toe aan Hendrik van Straaten, verfmaalder van beroep. Naast de Veldmuis was van Straaten ook eigenaar van de Wormer verfmolen “het Geloof”.

Op 9 oktober 1763 brak weer brand uit in de molen, dit maal verbrandden de turfschuur en de eest van de molen, de molen zelf liep geen schade op.

Op 16 juni 1767 werd bij notaris Simon Jongewaard de erfenis beschreven van Hendrik Ronsze en zijn vrouw. Hierbij werd bepaald dat de Veldmuis na hun overlijden zou worden toebedeeld aan Hendrik Oomheijn. Later stond de molen ook inderdaad op naam van Oomheijn. Bij de boedelbeschrijving van Oomheijn op 26 augustus 1775 werd het volgende genoemd: een verf- en snuifmolen de Veldmuis, achter het Karnemelkspad, te Wormerveer, getaxeerd op ƒ 800. Hierna komt de molen niet meer voor. Hoe en wanneer hij verdween is nog niet bekend.

- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz.178-179
- “de Zaende” 1e jaargang 1946 blz. 61-62