Molen De Groene Valk, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

De Groene Valk
snuifmolen

Wormerveer
in het veld, aan het Oversluispad

geschiedenis
De Groene Valk werd in 1748 gebouwd voor Jacob Groen, aan het Sluispad of Oversluispad. Hij verkreeg de windbrief van de molen op 22 februari 1749. Jacob Groen verzekerde de molen tegen brand op 31 mei van dat jaar in het verf- en snuifcontract. De verzekerde waarde van de molen was toen ƒ 1000.

Knecht Pieter Wenne uit Westzaan woonde in een huis van zijn baas. Hij betaalde geen huur, maar elke maand werd een klein bedrag van zijn loon ingehouden totdat het huis zijn eigendom werd.

De molen werd na Jacobs overlijden op 5 september 1757 op naam gesteld van zijn zoon Claas Groen, de Groene Valk vertegenwoordigde toen een waarde van ƒ 1400. Tot 28 juni 1781 bleef Claes Groen verzekerd bij het verf- en snuifcontract, vermoedelijk ging de molen toen over in andere handen.

De Groene Valk wordt voor het laatst aangetroffen bij een landverkoop (de Dominé's akkers) op 23 december 1818. Hoogstwaarschijnlijk werd de molen kort daarna gesloopt.

Boorsma schrijft in zijn boek "Duizend Zaanse molens" nog de volgende wetenswaardigheid over deze molen: "In de snuif- en mosterdmolen "de Huisman" (nu op de Zaanse Schans) te Zaandam-West stond eertijds een rij van tien stampers. Deze werd altijd de Valk genoemd. Op de onder-voorree daarvan was op een witte, ovale ondergrond een groene valk afgebeeld; een zeer verdienstelijk uitgevoerd schilderstukje. Men scheen destijds de herkomst van deze werktuigen niet meer te weten. Ongetwijfeld zijn deze stampers afkomstig geweest van de bovengenoemde molen en na diens afbraak in de Huisman gekomen".

- "Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968.
- "Drie eeuwen verf" Mr. D. Vis 1943.