Molen De Soldaat, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

Aquarel: G. Mol

Wormerveer
aan de Soldaatsloot, ten zuiden van het Krommenieerpad, nabij en ten oosten van de Watering
Wormerveer A (1) 557 Corn. Schouten van Gelder

geschiedenis
Het bouwjaar van de Soldaat is niet bekend. De molen komt voor het eerst voor op 9 december 1692, als hij wordt genoemd in een verklaring van recht van overpad.

Op 12 november 1693 was de Soldaat het bezit van Claas Pietersz. Ris, die met zijn broer Jan Pietersz. Puts op 14 maart 1695 de windbrief voor de Soldaat ontving. Beide broers verzekerden de molen op 21 mei 1699 tegen brand. Later was de molen verzekerd bij het papiermakerscontract, voor ƒ 16.000. De Soldaat bleef tot 1820 in handen van de familie Ris, in dat jaar werd de molen verkocht aan de firma van Gelder, Schouten & Comp.

In 1837 kocht de firma van Gelder, de Zaandijker papiermolen, "het Fortuin" en plaatste in de molen een stoommachine. Door diverse tegenvallers bracht dit experiment de firma van Gelder haast naar de afgrond. Na een aantal jaren met verlies moest de firma noodgedwongen een aantal molens verkopen. Op 3 oktober 1839 werd de Soldaat voor afbraak verkocht en kort daarna gesloopt.

Bron:
"Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968