Molen De Groene Veer, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

De Groene Veer
tabakstamper, zaagmolen

Westzaan

aanvankelijk tabakstamper, later ingericht als lattenzager.

geschiedenis
Het bouwjaar van het molentje De Groene Veer is nimmer gevonden. De vroegste vermelding dateert van 4 november 1705 in een contract: “coopmanschap met den toebaxstampersmoolen, genaemt de Groene Veer staende ende gelegen te Westzanen, op en bewesten de Euverenwegsloot.”

Op 19 november 1709 verkocht eigenaar Jan Jansz Bakker de molen voor ƒ 225 aan Dirk Bartelsz.

Op 20 november 1721 bood de weduwe van Jacob Willemsz Suijver, Maritje Jans, De Groene Veer te koop aan met de conditie dat de molen van het erf moest worden gehaald. Wie de molen toen kocht, wordt niet genoemd.

De Groene Veer werd in 1722 van zijn erf in de Middel gehaald en verplaatst naar de Zuid van Westzaan.
Vermoedelijk werd de molen op zijn nieuwe standplaats direct ingericht als lattenzager.

Op 27 mei 1751 kwam De Groene Veer in bezit van Cornelis Vis en Dirk Span. Zij hadden voor de molen slechts ƒ 140 betaald. Cornelis Vis was reeds actief in de houtzagerijwereld met de Koger molens De Tulp en De Groene Jager. Op 27 november 1760 verkocht Vis zijn halve aandeel in de molen aan Dirk Span voor ƒ 1000.

Lang zou Span niet meer met de molen blijven werken, op 29 september 1763 verkocht hij De Groene Veer voor slechts ƒ 200 aan de Zaandammer Claas Arentsz. Noomen. Hierna komt de molen niet meer voor, het ligt voor de hand dat de molen kort hierna werd gesloopt.

- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 223/ 230
- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 117