Molen De Nieuwe Hoop, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Nieuwe Hoop
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Ten Bruggencate-nr.
06662 r
oude dbnr.
V3248
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Westzaan
plaatsaanduiding
In de Zuid ten oosten van het dorp, aan en ten westen van de Braak.
gemeente
Zaanstad, Noord-Holland
streek
Zaanstreek

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
inrichting
als balkenzager
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
1819 - 1832
geschiedenis
Het bouwjaar van De Nieuwe Hoop is nimmer achterhaald. De molen werd voor het eerst genoemd op 1 januari 1707. Op die dag werd de molen tegen brand verzekerd in een assurantiecontract door eigenaar Jan Arijaensz. Ouwejan.
Op 5 juni 1733 werd in Zaandam de collectieve brandverzekering het Papiermakerscontract opgericht, anders dan de naam doet vermoeden werden hierbij alle soorten industriemolens verzekerd. Ook Jan Ouwejan trad met zijn molen toe tot deze verzekering. In 1752 werd Jan Ouwejan opgevolgd door zijn zoon Jacob Ouwejan. Deze deed De Nieuwe Hoop op 3 mei 1765 over aan Johannes Coenraad Puffius. Vermoedelijk kocht hij de molen in opdracht van Jannetje Jans Ouwejan. Een maand later nl. deed hij de molen voor Fl.2500,- over aan haar. Jannetje Jans Ouwejan was een zuster van Jacob Ouwejan en de weduwe van Simon van Zaanen. Zij had twee zonen en vanaf 1765 werkte zij onder de firmanaam Weduwe Simon van Zaanen & Zonen. Na het overlijden van Jan van Zaanen in 1779 werd de firma Weduwe van Zaanen opgeheven. De molen kwam in handen van de minderjarige dochter van Jan van Zaanen. Op 12 augustus 1779 lieten haar voogden de molen veilen. Voor Fl.2675,- werd De Nieuwe Hoop toen gekocht door Dirk Arendsz. Noomen.
Dirk Noomen bleef tot 1803 werkzaam met de molen. Op 7 juli van dat jaar liet Noomen de brandverzekering annuleren, omdat hij de molen had verkocht. Hierna wordt de molen niet meer aangetroffen, hoe en wanneer hij precies verdween is onbekend.
Vermoedelijk is dit de zaagmolen De Hoop die nog voorkomt op de kaart van T.Monsieur uit 1819.

Bronnen:
- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 222
- www.duizendzaansemolens.nl R. Couwenhoven
- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 120
F. Rol, Zaandijk.

aanvullingen

trivia
Balkenzager “de Nieuwe Hoop”, achtkante bovenkruier met zaagschuren, te Westzaan in de Zuid ten oosten van het dorp, aan en ten westen van de Braak. Bouw- en sloopjaar niet gevonden.