Molen De Roode Duif, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

De Roode Duif

Westzaan
In de Zuid, nabij de Dijk.

geschiedenis
Over de zaagmolen De Roode Duif zijn bijna geen gegevens voorhanden. Het betrof hier een molen die reeds zeer vroeg verdween. Tot welk type de molen behoorde, een paltrok of een bovenkruier, is onbekend, net als de functie van de molen, balkenzager, lattenzager of wagenschotzager.
Op 10 september 1710 werd er een verklaring afgelegd, betreffende de houtzaagmolen De Keizer. Hierin werd het volgende genoemd, “…staande bewesten den regel van Westzanen, belent ten Noorden het oude worfje daerop de houtsagersmolen het Roo duijfje heeft gestaan.” Meer gegevens over De Roode Duif zijn nog niet voorhanden.

Bron: “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 218.

trivia
Zaagmolen “de Roode Duif”, type molen onbekend, te Westzaan in de Zuid, nabij de dijk. Bouw- en sloopjaar onbekend.