Molen De Oude Visscher, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

Westzaan
In de Zuid ten westen van het dorp, ten noorden van de Kleine Braak.

als wagenschotzager

of eerder
geschiedenis
In Westzaan hebben maar liefst vier molens gestaan die de naam De Visscher droegen. Alle vier deze molens werden gebouwd door leden van de familie Visser.
De Oude Visscher werd gebouwd in het jaar 1716 in opdracht van Claas Dirksz. Visser. Op 28 oktober van dat jaar verkreeg Claas Visser de windbrief voor deze molen uitgereikt.
Op 19 februari 1718 werd er te Westzaan een huis geveild, een en ander werd als volgt beschreven, “Een Huijs gelegen int Suijtent van westzanen, belent te noorden de vaersloot op welcke de Saegmolen staet de oud Visser.”
Claas Visser zou niet erg lang met zijn nieuwe molen blijven werken. Al in 1726 stond De Oude Visscher op naam van Jan Jansz. Bakker.
Op 28 juli 1731 werd bij de Westzaner notaris Jongewaard een brandcontract opgericht. De molens die hierin werden verzekerd waren houtzaagmolens, zij stonden allen in de Zuid van Westzaan en aan de westkant van de Zuiderwatering van Zaandam-West. Ook Jan Bakker sloot zich aan bij dit brandcontract. Veel meer gegevens zijn er niet bekend over deze Visscher. De molen overleefde de crisis die er halverwege de achttiende eeuw in de houtwereld heerste in ieder geval niet.
Op 26 januari 1754 werd nl. het volgende geveild, “Een stuk land in de westerwillis, waarop de molen de oude Visser gestaan heeft, belent ten zuijden van de braak.” Zeer waarschijnlijk was de molen kort hiervoor gesloopt.

- “Zaanse molenbranden” R. Couwenhoven 2001 blz. 14-18

trivia
Wagenschotzager “de Oude Visscher”, paltrok, te Westzaan in de Zuid ten westen van het dorp, ten noorden van de Kleine Braak. Bouwjaar 1716, sloopjaar onbekend, in ieder geval tussen 1740 en 1753 verdwenen.