- naam
- De Admiraal Tromp
- modeltype
- Kantige molen, stellingmolen
- functie
- snuifmolen, verfmolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 06661 y
- oude dbnr.
- V3321
- Meest recente aanpassing
Molen De Admiraal Tromp, Westzaan
Westzaan, Noord-Holland
v
locatie
- plaats
-
Westzaan
- plaatsaanduiding
- Ten oosten van het dorp, aan en bewesten de Gouw, achter J.J.Allanstraat 48.
- gemeente
- Zaanstad, Noord-Holland
- streek
- Zaanstreek
- geo positie
-
X: 114280, Y: 495533N: 52.44606, O: 4.78827
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
afgebroken en verplaatst
- verplaatst naar
- geschiedenis
-
De Admiraal Tromp werd in 1690 als snuifmolen gebouwd in opdracht van Cornelis Dirksz. IJff. Het ging Cornelis IJff zakelijk gezien voor de wind, want een jaar eerder had hij ook al een nieuwe snuifmolen laten bouwen, nl. De Veldmuis. Deze molen was iets ten westen van De Admiraal Tromp gelegen. Op 13 september 1690 kreeg Cornelis IJff de windbrief van De Admiraal Tromp uitgereikt.
In 1712 liet Cornelis IJff zijn twee molens tegen brand verzekeren in een assurantiecontract, de verzekerde waarde van De Admiraal Tromp bedroeg toen Fl.2800,-, een fors bedrag voor een snuifmolen in die tijd.
De Tromp bleef maar liefst honderd jaar in bezit van de familie IJff. Op 27 juli 1790 verkocht Dirk Cornelisz. IJff het volgende, “Een capitale, hegte snuyvmolen genaamt de Admiraal Tromp c.a. staande in het zuideinde aan en bewesten de Gouw, tusschen de paapepad en Roggebloemsloot.” Voor een bedrag van Fl.1180,- werd de molen gekocht door de Westzaner firma Frederik Otter & Comp. Zij lieten de molen verbouwen tot verfmolen en verkochten hem in 1791 voor Fl.2400,- door aan de Zaandammer verffabrikant Pieter Schoen.
De firma Schoen begon haar bestaan in 1724 met de bouw van de verfmolen De Gekroonde Schoen. Met de aankoop van De Admiraal Tromp werd het molenbezit uitgebreid naar twee.
Op 15 september 1804 liet Pieter Schoen De Admiraal Tromp voor afbraak veilen, dit werd als volgt beschreven, “De opstal van de molen genaamd de Admiraal Tromp staande te Westzaan aan de Gouw, benevens de oosterschuur, de Stelling, 't bovenwiel, de vloer genevens de peulhouten af, benevens de middelschuur met het westerschot de vloer tot op de pilaren en de westerschuur met de eest en de vloer benevens de pilaren.” Dit alles werd voor Fl.1746,- gekocht door de Wormerveerder sloper Cornelis Emmerzeel.
Het achtkant met kap en roeden bleef buiten deze verkoop. Dit werd in opdracht van Pieter Schoen afgebroken en herbouwd aan de Hogendijk in Zaandam-West, op de grens met Westzaan, vlak bij De Gekroonde Schoen. Vermoedelijk werd de opslagruimte bij de molen te klein en voldeed de molen niet meer aan de eisen des tijd. Ook zal de ligging halverwege het dorp Westzaan hebben meegespeeld in de verplaatsing.
Op zijn nieuwe standplaats zou De Admiraal Tromp tot 1878 blijven staan. In het laatstgenoemde jaar raakte de molen door blikseminslag in brand en werd hij volledig in de as gelegd.
Bronnen:
- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 229
- “Zaanse Windmolens” P. Boorsma 1939 blz. 205-206
- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 116-117
- “van Kluft tot Weel” A. Sol 1989 blz. 12
- www.duizendzaansemolens.nl R. Couwenhoven
F. Rol, Zaandijk.
aanvullingen
- trivia
- Snuifmolen, later verfmolen “de Admiraal Tromp”, kortweg “de Tromp” genoemd, achtkante bovenkruier met schuren, te Westzaan ten oosten van het dorp aan en bewesten de Gouw, achter J.J.Allanstraat 48. Bouwjaar 1690, in 1804 afgebroken en verplaatst naar Zaandam-West.
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen