Molen De Veldvink, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

De Veldvink
snuifmolen

Westzaan
Korte Reef oz., achter J.J. Allanstraat 433.

geschiedenis
De snuifmolen De Veldvink werd gebouwd in 1726 in opdracht van Claas Dirksz. IJff. Op 13 december van dat jaar verkreeg hij de windbrief voor de molen. Tevens ontving hij op die dag de windbrief voor zijn andere nieuw gebouwde snuifmolen, De Kwikstaart.
Claas IJff zou niet erg lang plezier hebben van zijn twee nieuwe molens, hij stierf nl. in 1728. In zijn boedelscheiding was het volgende genoteerd, “Een snuijftoebaxmolen c.a., in de Crabbelbuurt te Westzanen, genaamt d'Veldvink, belent ten noordwesten de nieuwe molen (vermoedelijk de Oost Indische Breems).”
De beide snuifmolens kwamen toe aan de kleindochter van IJff en zijn vermoedelijk kort daarna door haar voogden verkocht. Wie de nieuwe eigenaar van De Veldvink was, is niet bekend. De molen werd in 1740 gesloopt.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 230
- “van Kluft tot Weel” A.Sol 1989 blz. 23

trivia
Snuifmolen “de Veldvink”, achtkante bovenkruier met schuur, te Westzaan aan en beoosten de Korte Reef achter J.J. Allanstraat 433. Bouwjaar 1726, gesloopt in 1740.