Molen Hennepklopper van Gerbrant Gerritsz en Jan Claesz, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

Hennepklopper van Gerbrant Gerritsz en Jan Claesz
hennepklopper

Westzaan
In de Middel.

geschiedenis
Veel is er over deze molen niet bekend. Hoogst waarschijnlijk is de windbrief die op 14 mei 1607 werd uitgereikt aan Gerbrant Gerritsz. en Jan Claesz. bedoeld voor deze molen. 100% zekerheid hierover is er echter niet. Op 20 maart 1609 verkocht de Westzaner Pieter Pietersz. de molen met zijn erf voor Fl.697,- aan Jan Jansz. De molen verwisselde dus nogal vlug van eigenaren. Hierna zijn er over deze molen geen gegevens meer voorhanden.
Op 22 januari 1799 werd in Westzaan een stuk land verkocht, hierbij werd het volgende vermeld “…behorende tot de spagestoken landen, in 't noordeind van de Middel, aan en bewesten de weg. Een akker, ’t Hennipkloppersstukje.” Hoogst waarschijnlijk betrof het hier het land waar ooit deze hennepklopper stond. Het blijft echter gissen.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 230-231
- “de Zaende” 4e jaargang 1949 blz. 54-55

trivia
De hennepklopper van Gerbrant Gerritsz. en Jan Claesz., achtkante bovenkruier met schuur, te Westzaan in de Middel. Bouwjaar 1607, sloopjaar onbekend.