Molen De Zwaan van 't Nest, Uitgeest

Uitgeest, Noord-Holland

hennepklopper

Uitgeest
aan de Wijdlaan/Wijlaan
Noord-Kennemerland

geschiedenis
Op 10 februari 1693 kochten de eigenaars van de hennepklopper, Hercules Foppe Goesinne en zijn compagnons, de grond waarop de molen stond van Endewijn Claes Borsie.

Op 1 april 1693 werd voor de erfpachtsom van 5 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een hennepkloppersmolen (De Swaen van 't West) te Uitgeest, achter Westergeest, verstrekt aan Hercules Foppe Goesinne, c.s., van Uitgeest.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

In de jaren daarna volgt er een reeks van transacties van 1/10, 1/20 en 1/40 delen aan vele verschillende personen. Uit de respectievelijke bedragen valt af te leiden dat de waarde van de molen in het begin ca. ƒ 1280 bedroeg, in 1699 ƒ 2140 en daarna zakte naar ca. ƒ 800 in 1729.

In 1729 stond de molen in het verpondingsregister op naam van Isaak Jansz Coog. In 1731 bracht 5/40 deel van de molen nog maar ƒ 2,75 op! In 1748 blijkt de molen op naam van Cornelis Coppenol te staan, en in 1752 werd in het verpondingsregister aangetekend: "1752 afgebroken".

Bron: "Molens in de Banne Uitgeest" door Dr. A.J. Kölker, 1990. Met dank aan H. van der Kaay.

trivia
STandplaats: in de Broekerpolder aan de Wijdlaan of Wijlaan, ook wel genoemd de Hennepklopperslaan, gelegen achter het Westergeest.
Evert Terra.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar het kaartje het boek van Kölker.

De molen komt onder verschillende andere benamingen voor: De Swaen van 't nest, De Swaen opt nest, De Broedende Swaan.