Molen De Conincq / De Coninck / De Koning, De Rijp

De Rijp, Noord-Holland

De Rijp
bezuiden De Rijp aan de Beemster Ringvaart
Schermereiland

- 30.5.1671 - De Rijp OR, inventarisnr: 6375 145:
De voorgaande verkopers verk. aan Arent Albertsz. 1/8 part in een hennipkloppersmolen genaamd "De Coninck" met het erf glg. bezuiden het dorp op de kant van de ringsloot van de Beemster. Geen belending; koopsom is 50 gld.

- 6.6.1671 - De Rijp OR, inventarisnr: 6375 146:
Louris Pietersz. Costelijck verk. aan Pieter Arentsz. 1/8 part in een hennipkloppersmolen genaamd "De Coninck" glg. bezuiden het dorp op de kant van de ringsloot van de Beemster. Geen belending; koopsom is 85 gld.

- 9.5.1676 - De Rijp OR, inventarisnr: 6376 40:
Willem Jaspersz voor 1/16 deel en Jacob Claasz Meijsen voor 4/16 deel mede voor de anderen die aangaan, verkopen aan Arent Albertsz; parten van de hennepkloppersmolen "De Koning" bezuiden het dorp. Belend met de ringsloot van de Beemster O. Jacob Pietersz Groot W. Koopsom 310 gld. schout: J.Schouten, schepenen: J.Groot en C.Beck.

- 1.2.1678 - De Rijp OR, inventarisnr: 6376 68-v.:
Baltis Jansz Mienes, biersteker, verkoopt aan Arent Albertsz. koopman, 1/16 part in een hennepkloppersmolen en erf "De Koning" bezuiden en in de banne op de kant van de ringsloot van de Beemster. Koopsom 70 gld. schout, J.Schouten, schepenen: I.Smit en W.Boer.

blz. 5 en 6, 9-6-1784: Grietje Hillebrand Schagen verkoopt aan Dirk de Boer en Werp Bikker beiden uit De Rijp een achtkante windmolen kohiernr. 588 welke vroeger gebruikt werd tot hennipklopper, met schuur en loosje even beoosten van de molen aan de buitenglooing van de Eylandsdijk. Staande en gelegen in de Eylandpolder in de Oostervenne bezuiden de banne van De Rijp. Belend met het land van de erven van Maartje Beets Z. en W. Het land van de koopster N. de Eylandsdijk O. Koopsom 856 gld. Bijz: Voor het bouwen van een schuur mag van het land ten noorden zoveel grond worden afgenomen als nodig is. Zie de acte voor verdere condities.

blz. 8a, 26-6-1785 (sic): Werp Bikker verkoopt aan Dirk de Boer, beiden van De Rijp, de helft van een achtkante windmolen "De Koning" kohiernr. 588 met erf vroeger gebruikt als hennipklopper, met een schuur of loosje even benoorden de molen. Staande en gelegen in de Eylandspolder in de Oostervenne bezuiden en in de banne van De Rijp.

Oprechte Haerlemsche Courant, 29 juni 1790:
"Men presenteerd uit de hand te koop: Een wel ter Neeringstaande SNUIFMOLEN, voorzien van een paar Kant-Steenen, twee paar Platte Steenen, een Koppery met dubbelde Messen, werkende in een Draaijende Kuip, dito Messen, werkende in een Bak, voorts Eest, Harp enz., lang van vlucht 64 voet, zynde in 't Jaar 1784 meest vernieuwd, staande aan de Ringsloot by de Ryp; te bevraagen by Dirk de Boer, in de Beemster."

blz. 319 en 320, 21-3-1791: Dirk de Boer uit de Beemster verkoopt aan Christiaan Klinkert uit Purmerend een achtkante windsnuifmolen genaamd "De Koning" nr. 588 met een schuur naast elkaar en een loosje beoosten, bezuiden De Rijp in de Oostervenne aan de Oostpolderdijk aan de Beemsterringsloot. Belend met het land van de erve van Maaritje Beets Z. en W. het land van de erve van Grietje Schagen N. Koopsom 900 gld. BIjz: Aan het noordeinde van de schuur staat een schutting in het notslootje dienende voor de waterkering. Deze moet gezamenlijk worden onderhouden met de erve van G. Schagen. Het huis heeft recht en vrijheden genoemd in vorige transporten; door G. Schagen op 9-6-1784 aan Dirk de Boer uit de Beemster en Werp Bikker, en op 26-6-1784 door W. Bikker aan D. de Boer.

- Informatie van Pieter Schotsman, artikel in Dagblad Kennemerland 15 juni 1993.
- Streekarchief Alkmaar.