Molen (onbekende korenmolen), Oude Niedorp

Oude Niedorp, Noord-Holland

Oude Niedorp
Dorpsstraat, westzijde van het dorp in De Poelen
Hollands Kroon, Noord-Holland
De Schager- en Niedorper Koggen

geschiedenis
Bovenste afbeelding: kaartje van Metius van vóór de droogmaking van de Heerhugowaard. Het lijkt niet te kloppen omdat het molenteken op het kaartje een wipmolen lijkt, terwijl
7062 een bovenkruier is. Maar bij vergelijking van de kaartjes lijkt het
dat de plaats waar op het oude kaartje van Metius een molenteken staat,
dezelfde is als waar hij later de bovenkruier tekende. Ik weet niet wat er
goed of fout is, het kan zijn dat het molentekentje op de verkeerde plaats
staat, maar het kan ook zijn dat een wipmolen in die periode vervangen werd
door een bovenkruier.
Nico Jurgens, 16 jan. 2008.

Onderstaande afbeelding: Kaartfragment.
Dit exemplaar bevindt zich in het Westfries Archief in Hoorn, inventarisnummer 1g25; "Caerte van de Heer-Huygen-Waert met de omliggende dorpen en huysen".

*Op kaarten uit 1611 en 1631 staat hier een molen aangegeven. Op een kaart van 1631 is de molen duidelijk getekend als binnenkruier-grondzeiler. De molen stond buitendijks; watergangen staan niet getekend. Ook uit de geschiedenis van de Niedorperpolder is hier geen poldermolen bekend, zodat deze molen waarschijnlijk een korenmolen was.

Op een kaart uit 1680 staat nog maar één molen aangegeven westelijk van het dorp, namelijk op de plaats waar nu een korenmolen staat (ongeveer 500 meter oostelijker dan de bovenkruier die op de kaart uit 1631 staat getekend; zie MolenTenbruggencatenummer 01083). Het is mogelijk dat de huidige molen verplaatst werd, en de molen is die op de kaart uit 1631 staat aangegeven. Een door mij uitgevoerd bouwhistorisch onderzoek gaf nog geen antwoord op deze vragen. Hopelijk kan dit onderzoek een vervolg krijgen.

NB De coördinaten zijn een ruwe benadering.
Nico Jurgens, 6 jan. 2008.