Molen Zaagmolen van Frans Gerritsz, Oostzaan

Oostzaan, Noord-Holland

Zaagmolen van Frans Gerritsz

Oostzaan
In de zuid van het dorp

geschiedenis
In Oostzaan hebben twee houtzaagmolens gestaan, beide molens waren zeer waarschijnlijk paltrokken en waren al vroeg verdwenen. Er zijn maar weinig gegevens over deze molens bekend.
Deze zaagmolen wordt aangetroffen tijdens een verkoping op 6 oktober 1637, Frans Gerritsz. uit Oostzaan, verkocht toen aan Cornelis Cornelisz. uit Oostzaan, “een halve houdt zagende molen ende werff, in den banne van Oossanen, int Suijtent, belent ten suijden Jacob van Boshuijsen en ten noorden Aris Willemsz.” Cornelis Cornelisz. betaalde ƒ 480 voor dit halve aandeel. Niet lang daarna, op 20 mei 1638, verkocht Claes Cornelisz. de gehele molen aan Thijmon Luytsz, uit Landsmeer en Jan Albertsz. uit Oostzaan, voor ƒ 1200. Wat er met de molen is gebeurd blijft onduidelijk. Meer gegevens zijn er over deze molen nog niet bekend.

Bron:
“Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 236

trivia
De aangeduide locatie op Google Maps is een (minder betrouwbare) benadering van de standplaats van deze zaagmolen, de exacte locatie van het oude molenerf is niet meer terug te vinden.