Molen IJverige Rosina, Nauerna

Nauerna, Noord-Holland

IJverige Rosina
snuifmolen

Nauerna
aan de Nauernase Vaart

geschiedenis
Deze molen werd in 1786 gebouwd voor Matheo Bertarelli, uit Amsterdam. Hij is dan al eigenaar van de snuifmolen 'de Papegaai', later koopt hij ook de runmolen 'de Valk' en verbouwd deze tot snuifmolen. Veel informatie is er verder niet voor handen van dit molentje. In zijn boekje 'Windmolens aan de Zaanstreek' schrijft, Willem Buijs Pzn. het volgende, 'Papegaai en Rosina-de ijverige. Twee molens op één schuur aan de Nauernase Vaart',vermoedelijk heeft Buijs dit uit overlevering meegekregen. Best mogelijk dat 'de IJverige Rosina' een heel klein molentje was dat was geplaatst op het einde van de schuur van 'de Papegaai'. De molens waren in ieder geval nauw met elkaar verbonden.
Op 10 april 1827 verkocht Joseph Anton Bertarelli, te Amsterdam, aan Frederik Wilhelm Looman, twee snuifmolens te Nauerna, genaamd de Papegay en Rosina om af te breken voor 2305 gulden.

- 'De windmolens aan de zaanstreek'. P. Buijs 1918
- 'Duizend zaanse molens" P. Boorsma 1968