Molen De Blauwe Papiermolen, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

papiermolen

Wormerveer
Aan en ten oosten van de Nauernase Vaart, vlakbij de sluis De Noordsche Balk.
Krommenie

geschiedenis
Door Henk Voorn en Joop Goudsblom werd deze molen De Blauwe Papiermolen genoemd. Hoe zij precies aan deze naam komen is mij niet bekend. Op 27 januari 1691 vroegen Engel Jacobsz. Lakeman en Claas Cornelisz. Groot toestemming aan het hoogheemraadschap van de Schermer om een papiermolen op de dijk van de Nauernase Vaart op te richten. Een en ander werd als volgt opgeschreven.
“d.d. 27 januari 1691 Ordinaris vergaderinge. Compareerde Engel Jacobsz. Laackeman en Claas Cornelisz. Groot versoeckende aan de Crommenijerdijck een opslag te mogen maacken tot een papiermolen, welcke zij in het Crommernijer binnenvelt aan den dijck menen te stellen ende beloven en presenteren sodanige lengte van den
dijk, als sij sullen gebruijcken ter discretie van dijkgraaf en heemraden van de Schermeer van binnen en buijten te beschoeijen en voorts te onderhouden soo lange de voorsz. molen staat, en daar en boven jaarlijcks tot eener recognitie te betalen dertig stuijvers, welk versoeck op de voorsz. conditien haar is toegestaan. Dan vermits sij nog niet weten waar sij de plaats tot het stellen van de molen sullen begrijpen en oversulcx ‘t selve lichtelijck op een sodanige plaatse soude kennen vallen alwaar reeds door d’Heeren van de Schermeer een beschoeijing gemaeckt is, welckers oncosten sij in dien gevalle souden moeten refunderen tot taxatie van dijkgraaf ende heemraden voorsz sullen sij eerst nader bescheijd van alles inbrengen, ende tzelve geexamineert sijnde ende geapprobeert, sij verders daar van behoorlijcke acte gehouden sijn te onderteeckenen ende over te leveren.”

De nieuwe papiermolen werd op de oostoever van de Nauernase Vaart gebouwd, dit gebied viel in die tijd onder Krommenie. Pas later werd de Nauernase Vaart de scheidingslijn tussen de toenmalige gemeentes Krommenie en Wormerveer, zodat de molen nu op het grondgebied van Wormerveer zou liggen.
De Blauwe Papiermolen komt verder niet voor in de archieven waardoor er maar weinig gegevens bekend zijn. De molen wordt voor het laatst genoemd in het jaar 1722, weer in de archieven van het Hoogheemraadschap van de Schermer. Daarin werd de volgende notitie opgenomen, “Betaalt…. verdient met het verhoogen ende verswaaren van den dijck langs de Nauwernaase Uiijtwaatering beginnende van de Papiermoolen noord aan naar de Noortse Balck ter lengte van 73 roeden.”
Hoe en wanneer De Blauwe Papiermolen verdween is niet bekend.

- “de Zaende” 3e jaargang 1948 blz. 263-264
- “De papiermolens in de provincie Noord-Holland” H. Voorn 1960 blz. 472-473

trivia
Papiermolen “de Blauwe Papiermolen”, achtkante bovenkruier met schuren, te Krommenie aan en ten oosten van de Nauernase Vaart, vlak bij de sluis De Noordsche Balk. Bouwjaar 1691, sloopjaar onbekend.