Molen De Samson, Krommenie

Krommenie, Noord-Holland

De Samson
mosterdmolen, tabakstamper

Krommenie
In de Noord van Krommenie, op 't Blok.

geschiedenis
Het bouwjaar van de mosterdmolen en tabakstamper De Samson is nimmer gevonden. De molen, die niet groot van stuk was, werd voor het eerst genoemd op 7 juli 1705 bij een verkoping. Op die dag werd het volgende te koop aangeboden, “Een molen bequaam om mosterd te malen en taback te stampen, met tuintje staande en gelegen op 't west end van 't Block. Met 40 a 50 mosterdvaatjes, ruim 30 oxhoofden, waarvan 30 vol waij, evenaar, schalen en gewigt, handslee,….” De molen ging voor een bedrag van Fl.140,- van de hand, aan wie wordt niet gemeld.
Op 8 maart 1715 verkocht eigenaar Jan Baars Kuijper de molen voor slechts Fl.25,- aan Aldert Albrantse. Genoemd wordt dan, “een mosterdmolentje, staande op ’t Blok alhier.” Hierna ging de molen nog tweemaal van de hand, waarbij de waarde van de molen schommelde rond de honderd gulden. Het molentje werd voor het laatst genoemd op 7 maart 1727, vermoedelijk werd De Samson kort hierna gesloopt. Op de verpondinglijst van het jaar 1732 werd hij niet meer genoemd.

“Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz.206

trivia
Mosterdmolen en tabakstamper “de Samson”, achtkante bovenkruier met schuur, te Krommenie op ’t Blok. Bouw- en sloopjaar onbekend.