Molen De Vos, Krommenie

Krommenie, Noord-Holland

De Vos

Krommenie
plaatsaanduiding
Ten westen van de kerk, aan en ten noorden van de Kerksloot, ten oosten van de meelmolen De Palmboom

geschiedenis
Deze oliemolen die later de naam De Vos kreeg werd gebouwd in 1627. Op 8 december van dat jaar werd de windbrief uitgereikt aan Pieter Claasz. Timmerman en Cornelis Poulusz. In 1629 verkocht Cornelis Poulusz. 1/6 aandeel in De Vos voor Fl.483:6:10 aan Pieter Claasz. Timmerman. Dit was een behoorlijk bedrag in die tijd en doet vermoeden dat De Vos een goede productiemolen was.
Op 18 augustus 1634 werd het volgende verkocht, “1/3 part in een olijmolen…., staande en gelegen in de banne van Crommenie, buijten de Heijlige wegh, belent ’t Suijt de Kercksloot.” Voor Fl.665,- kwam dit part in bezit van Griet Jacobs.
Cornelis Poulusz. bleef tot 1642 actief met De Vos. Op 9 mei van dat jaar verkocht hij zijn aandelen voor Fl.700,- aan Jacob Vrederix. Hierna vond er een levendige handel plaats in de aandelen van De Vos.
De molen werd voor het laatst genoemd op 16 maart 1668. Op die dag verkocht Pieter Dircksz. Schapenmelker aan de broers Willem en Hendrik Jansz. Reijne 1/3 part in de molen voor Fl.200,-.
Hierna wordt het nogal duister omtrent De Vos. Volgens Henk Voorn, de schrijver van “De Papiermolens in Noord Holland” werd de Krommenieër Vos omstreeks 1675 afgebroken en verplaatst naar Zaandam-West om daar als papiermolen dienst te gaan doen. In de blaffert voor molens (een opsomming van alle onroerende goederen) uit 1729 werd bij de Zaandamse papiermolen De Vos vermeld dat de molen afkomstig was uit Krommenie.
Andere bronnen geven aan dat De Vos vanuit Krommenie naar Wormerveer werd verplaatst om daar weer als oliemolen dienst te gaan doen onder zijn oude naam.

“De Papiermolens in Noord Holland” H.Voorn 1960 blz. 271-273
“Krommenie, zevenhonderdvijftig” uitgave van het historisch genootschap Crommenie 2001 blz. 124-125
“Duizend Zaanse Molens” P.Boorsma 1968 blz. 202

trivia
Oliemolen “de Vos”, achtkante bovenkruier met schuur, te Krommenie ten westen van de kerk, aan en ten noorden van de Kerksloot, ten oosten van de meelmolen De Palmboom. Bouwjaar 1627, omstreeks 1675 afgebroken en verplaatst naar Zaandam-West.

De locatie is gebaseerd op de beschrijving en de kaart van J. Dou.