Molen Zaagmolen van Cornelis Willemsz. Backer, Krommenie

Krommenie, Noord-Holland

Zaagmolen van Cornelis Willemsz. Backer

Krommenie
Aan en ten westen van de Nauernase Vaart, direct ten zuiden van de noordersluis.

geschiedenis
De houtzagerij is in Krommenie nooit tot zulke grote bloei gekomen als in de rest van de Zaanstreek. Slechts twee zaagmolens waren in de zeventiende eeuw korte tijd actief in dit dorp.
Over deze zaagmolen zijn nauwelijks gegevens voorhanden. De molen werd op 5 augustus 1667 genoemd in de verlijboeken van transporten en hypotheken. Het volgende werd toen opgeschreven, “Cornelis Willemse Backer, als voogd van Marietje Aries, bekendt gekocht te hebben de gerechte helft van een houtzaagmolen etc., bij de noordersluis, belend ten noorden de grote sluis, ten zuiden Jacob Willemsz. voor ƒ 1000.” Gezien het bedrag mag worden aangenomen dat het hier om een bovenkruier ging.
In ieder geval staat vast dat deze molen niet identiek is aan de andere zaagmolen die in Krommenie stond. Hoe en wanneer de molen verdween blijft vooralsnog onbekend.

Inmiddels zijn er door onderzoek nieuwe gegevens gevonden die mogelijk op deze molen slaan. Zo gaat nu het vermoeden dat deze zaagmolen omstreeks 1630 werd gebouwd als oliemolen in opdracht van Jan Maertensz. Decker. De molen droeg waarschijnlijk de naam De Duif. Nader onderzoek zal meer over de geschiedenis van deze molen naar voren kunnen halen.

“Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 201
“Krommenie, zevenhonderdvijftig” uitgave van het historisch genootschap Crommenie 2001 blz. 125

trivia
De zaagmolen van Cornelis Willemsz. Backer, achtkante bovenkruier met zaagschuren, te Krommenie aan en ten westen van de Nauernase Vaart, direct ten zuiden van de noordersluis. Bouw- en sloopjaar onbekend.

De locatie is gebaseerd op de beschrijving.