Molen De Glazenmaker (voorganger), Koog aan de Zaan
Koog aan de Zaan, Noord-Holland
v
locatie
- plaats
-
Koog aan de Zaan
- plaatsaanduiding
- Aan en ten oosten van de Watering, ten zuiden van de Weelsloot in het verlengde van de Kieftstraat.
- gemeente
- Zaanstad, Noord-Holland
- streek
- Zaanstreek
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
verbrand
- opvolger
- geschiedenis
-
Het bouwjaar van deze pelmolen is niet achterhaald. De molen wordt voor het eerst genoemd, wanneer hij wordt opgenomen in een assurantiecontract, op 11 mei 1719. Als eigenaar van de molen stond toen Maarten Wildeman uit Koog aan de Zaan te boek. Hij zou later de kort bij gelegen pelmolen "de Jonge Wildeman" laten bouwen. Lang heeft Wildeman niet plezier van de molen want op 28 februari 1721 brandde de molen af. De schuur blijft echter behouden en werd door Wildeman op 22 maart 1721 opnieuw tegen brand verzekerd.
Maarten Wildeman ging niet bij de pakken neerzitten en liet zijn zoon Cornelis Wildeman, gezamenlijk bezaten zij aandelen in meerdere Koger pelmolens, de Oostzaner pelmolen “de Glazenmaker” (dbnr. 4764) kopen. Deze molen werd afgebroken en herbouwd naast de overgebleven schuur van de verbrande molen. Het is niet duidelijk of de molen in Koog aan de Zaan reeds de naam “de Glazenmaker” droeg of dat hij deze naam kreeg na de herbouw van de Oostzaner molen. Mocht het zo zijn dat de molen vanaf de bouw ook al de Glazenmaker heette, dan is dit toch wel heel toevallig.
De nieuwe molen zou tot 1787 in bedrijf blijven en op 13 juni van dat jaar verbranden.
Bronnen:
“250 Zaanse molens” R.Couwenhoven 2001 blz. 72
“Duizend Zaanse Molens” P.Boorsma 1968 blz. 154
“De Tweeling in de Ban” G.Oosterbaan 1968 blz. 64
F. Rol.
aanvullingen
- trivia
- Voorganger van de pelmolen “de Glazenmaker”, achtkante bovenkruier met schuur, te Koog aan de Zaan aan en ten oosten van de Watering, ten zuiden van de Weelsloot in het verlengde van de Kieftstraat waar nu oprit nr.3 is van de A8. Bouwjaar onbekend, verbrand in 1721.
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen