Molen Tabakstamper van Claes Cornelisz Rechtuijt, Jisp

Jisp, Noord-Holland

tabakstamper

Jisp
Ten noorden van het dorp in het Oosteinde, juiste standplaats onbekend.
Wormerland, Noord-Holland

geschiedenis
Over de tabakstamper die in Jisp heeft gestaan, zijn maar weinig gegevens voorhanden. De molen wordt voor het eerst genoemd op 20 april 1696. Op die dag verleende Claes Cornelisz. Rechtuijt toestemming tot de verkoop van “z’n huis, mitsgaders de tabaxsmolen daer bovenop staende, geleghen int Oosteijnde, wegens zijn vertrek naer Groenlant.” Het duurde enige maanden voordat zich een koper aandiende. Pas op 4 december 1696 diende zich een koper aan. Voor ƒ 40 nam Jan Claesz. Paris het huis, erf en de molen over. Meer is er over deze molen niet bekend.

- “Molens te Jisp” J. Klopper 1992 blz. 56

trivia
De aangeduide locatie op Google Maps is een (onbetrouwbare) benadering van de standplaats van deze snuifmolen, de exacte locatie van het oude molenerf is niet meer terug te vinden.