Molen De Oostermolen, Jisp

Jisp, Noord-Holland

De Oostermolen

Jisp
Ten zuiden van het dorp, ongeveer tweehonderd meter ten oosten van de kerk.
Wormerland, Noord-Holland

geschiedenis
De tweede meelmolen die Jisp rijk was heette De Oostermolen. Deze molen werd gebouwd in 1591. Op 7 januari 1592 schreven de oprichters van de molen een brief aan de schepenen en het vroedschap van Jisp, waarin zij het bestuur bedankten voor het feit dat zij een nieuwe molen hadden mogen bouwen in Jisp. De bouwers van de molen waren Pieter en Dirck Pietersz. Kuyper. Tot welk type de molen behoorde is onbekend.
Over de vroege geschiedenis van De Oostermolen is verder niet veel bekend.
Op 4 maart 1662 werd de volgende transactie gedaan:”Op de conditiën ende voorwaerden hiernaer beschreven zo bekennen Floris Jansz. Oudes, Huijbert Pietersz. ende Cornelis Dircksz. molenaers alhier voor haer zelven, haeren erven ende nacomelingen vercocht ende Aris Cornelis Remsis, mede wonende alhier, alvorens gecocht te hebben, drie vierde parten in een halve meelmolen en molenwerf, genaamd “de Oostermolen” in het Oosteinde aan de zuidzijde.” Voor dit aandeel in de molen betaalde Aris Remsis een bedrag van Fl.262,50. Aris Remsis was reeds eigenaar van een kwart aandeel in De Oostermolen.
De parten in deze molens werden veelvuldig verhandeld. Op 3 juli 1667 kocht de Jispenaar Jacob Jacobsz. Heeremans, voor Fl.700,- een half part in De Oostermolen van Pieter Florisz. c.s. Niet lang hierna stierf Heeremans en op 6 november 1670 verkocht zijn weduwe het halve part in de molen voor Fl.550,- aan Gerrit Pouwelsz. Tevens nam Pouwelsz. de helft in de molenschuit over en de helft in enkele losse goederen.
Op 25 januari 1677 kwam de gehele Oostermolen in bezit van de gebroeders Rier, die ook al een gedeelte van De Wolffsmolen bezaten. De broers betaalden aan Gerrit Pouwelsz. en zijn broer een bedrag van Fl.1200,-. Het ging de gebroeders Rier niet voor de wind. Op 8 juli 1684 verkocht Cornelis Huijbertsz. Rier De Oostermolen aan de burgemeesteren en vroedschappen van Jisp. Hierbij werd gemeld dat De Oostermolen “ledigh en vervallen staende”. Zeer waarschijnlijk is de molen kort hierna gesloopt in opdracht van de gemeente Jisp.

- “Molens te Jisp” J. Klopper 1992 blz. 10-14
- “het Dorp aan de rivier de Ghyspe” H.P. Moelker 1976 blz. 84-88
- “Zaanlandsch jaarboek” G.J. Honig en S. Lootsma 1934 blz. 155-156

trivia
Meelmolen “de Oostermolen”, type onbekend, te Jisp ten zuiden van het dorp, ongeveer tweehonderd meter ten oosten van de kerk, vlak bij de Zuiderganssloot. Bouwjaar 1591, gesloopt in 1684.