Molen Westerbuiten, Edam

Edam, Noord-Holland

Edam
nabij de Phenix
Edam-Volendam, Noord-Holland
De Zeevang

geschiedenis

Een klein stuk van de Zuidpolder (molen 07371) werd door de aanleg van de nieuwe Trekvaart na 1660 afgesneden van de rest. De afwatering van dit kleine gebied, waarin onder andere de zaagmolens "de Samsom" en "het Fortuin" lagen, werd sindsdien afzonderlijk geregeld.

Uiteindelijk kon dat niet zonder een eigen watermolentje en reeds in 1868 bestond er een molen op het Klein Westerbuiten. Het onderhoud en de bediening ervan waren niet goed geregeld en de uiteenlopende belangen van de omwonenden gaven nogal eens aanleiding tot geschillen. In 1924 dienden enige ingelanden van het poldertje een verzoek in om de slecht onderhouden molen door een elektrisch gemaal te vervangen.

Daarvan kwam niets terecht en pas in 1941 zou de molen afgebroken worden. Het was een wipmolen, die door een hoge onderbouw met stelling een bijzonder uiterlijk had.

Bron: "Molens van Edam" door D.M. Bunskoeke, 1999.

Foto's in het Waterlands Achief: