Molen Het Jonge Big, Assendelft

Assendelft, Noord-Holland

Het Jonge Big

Assendelft
Juiste standplaats onbekend

Enkelwerks oliemolen

geschiedenis
Over de periode dat het Jonge Big in Assendelft stond, zijn vrijwel geen gegevens voorhanden. Het is niet bekend waar de molen in Assendelft heeft gestaan. Verder blijft het bouwjaar van de molen in het duister liggen, wel duiden de gegevens, die over de molen bekend zijn erop, dat de molen kort voor de uitreiking van de windbrief werd opgericht. In 1674 werd het Jonge Big te Assendelft afgebroken en verplaatst naar Zaandijk in opdracht van Cornelis Maartsz. Wildeman.
Op 30 mei 1675 ontvangt Cornelis Maartsz. Wildeman uit Zaandijk de windbrief voor de molen. Daarbij krijgt hij toestemming om zijn “hennepkoexmolen “Jonge Big”, staande te Assendelft” af te breken en op zijn eigen grond te Zaandijk weer op te bouwen. Deze toestemming kwam dus enkele maanden te laat, al in november 1674 maalde het Jonge Big op zijn nieuwe erf aan de Sluissloot. De molen werd na de overplaatsing ingericht als gerstpelmolen. Wel moest de eigenaar van de molen tot het jaar 1733 een bepaalde belasting betalen aan de gemeente Assendelft.

“De molens te Assendelft” P.Boorsma 1942 blz. 27-29
“Duizend Zaanse molens” P.Boorsma 1968 blz. 163-164
“de Zaende” 3e jaargang 1948 blz. 152

informatie F.Rol

trivia
Oliemolen “het Jonge Big”, achtkante bovenkruier met schuur, te Assendelft juiste standplaats niet bekend. Bouwjaar onbekend, in 1674 afgebroken en verplaatst naar Zaandijk.

Gelezen in de Purmerender Courant, 24/11/1923; p. 6/8
De molen was reeds in 1650 gebouwd te Assendelft, in 1674 werd de molen verplaatst.