Molen Vliet / Vlietpolder (1e), Assendelft

Assendelft, Noord-Holland

Assendelft
1,1 km ZW kerk in de Vlietpolder
Assendelft E (1) 14 A.A. van Assendelft Deutz, wethouder A'dam

vijzel 96 cm Ø

geschiedenis
Het molentje komt voor op een kaart van Nicolaas Visscher uit ongeveer 1725. Volgens 'Duizend Zaanse Molens' van P. Boorsma betrof het hier een kleine wipmolen, welke in ieder geval nog in 1894 bestond. Het molentje is niet veel later gesloopt.
Fulco Rol.

Binnen de Zuiderpolder in de Polder Assendelft ligt een drooggemaakt meertje genaamd De Vliet, waarbij voor 1424 een slot stond, hetwelk in dat jaar werd verwoest. De Vliet is bedijkt krachtens octrooi van 15 juli 1638 en bemeet ruim 19 ha.

De wipmolen met 16,80 m vlucht sloeg uit op het polderwater van de Zuiderpolder. In 1864 behoorde de polder van 19 B. 32 R. aan één eigenaar.

Volgens de waterstaatskaart van 1879 was er toen nog een tweede molentje als onderbemaling (Tenbruggencatenummer 06652 j), iets noordelijk van de oude molen.

In 1894 bestond alleen het kleine molentje met een vlucht van 7 m nog, en behoorde de polder van 21,4510 ha aan twee eigenaren.

De waterstaatskaart van 1925 vermeldt een elektrisch gemaaltje van 2 pk met een centrifugaalpomp.
In 1936 werd de polder bemalen door een elektromotor met centrifugaalpomp. Als oppervlakte werd toen 21½ ha opgegeven.

Bronnen o.a.:
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.