Molen De Huisvrouw, Assendelft

Assendelft, Noord-Holland

Molen 06651 x De Huisvrouw (Assendelft)

Assendelft
aan de Nauernase Vaart
Assendelft A (3) 375 Simon Bakker, papierfabrikeur

geschiedenis
Papiermolen 'de Huisvrouw', eerder snuifmolen. De molen heeft gestaan aan de Nauernase Vaart tegen de grens van Krommenie, tussen de molens 'het Spinbol' en 'de Huisman'. Bouwjaar onbekend, voor het sloopjaar zijn 2 opties mogelijk, nl. 1866 (boorsma) of na 1880 (R.Couwenhoven).

Het bouwjaar van de molen is niet met zekerheid, te noemen, in ieder geval is Engel Huijsman in 1750 eigenaar van de molen, die dan als snuifmolen in gebruik is. Vermoedelijk is de molen kort hiervoor gebouwd. Engel Huijsman, burgemeester van Krommenie, is nl. ook de bouwheer en eigenaar van zuidelijk gelegen snuifmolen 'De Huisman'. Huijsman blijft tot 1760 eigenaar van de 2 molens. Daarna komt de molen in handen van Jan Symonsz. Oosterhoorn, hij en zijn nazaten beheren 'de Huisvrouw' tot het jaar 1801. In dat jaar gaat de molen over naar de firma Neeltjes en Lakeman, die hem vertimmerd tot papiermolen. In 1816 wordt de molen gekocht door Simon Bakker en verzekerd voor een bedrag van 10000 gulden. Op 15 november 1865 wordt de verzekering van de molen geannuleerd. Volgens Boorsma en dhr. de Boer wordt de molen in 1866 gesloopt. Dhr. R.Couwenhoven schrijft in zijn boek '250 zaanse molens', dat op 24 januari 1880 een rapport wordt ingeleverd over een inspectie van de papiermolen 'de Huisvrouw' te Krommenie. Wanneer de molen gesloopt is dient dus nog nader onderzocht te worden.

Bronvermelding:De Zaende, 3e jaargang nr.5 1948
'Duizend Zaanse molens' P.Boorsma 1968
'250 Zaanse Molens' R.Couwenhoven 2001

Informatie van F. Rol

trivia
In zijn boekje 'de windmolens aan de Zaanstreek' (1439-1918), meldt P.Buijs Pzn. dat op een balk in deze molen stond geschreven: 'Op 2 okt. 1801 werd hier 't eerste papier geschept voor Dirk Kuiper'.