Molen Pelmolen van Gorter, Alkmaar

Pelmolen van Gorter
pelmolen

Alkmaar
binnen de stadsgracht, op 't bolwerk bij de Boompoort
Alkmaar

geschiedenis
Op 17 oktober 1636 werd voor de erfpachtsom van 2 pond 10 schelling een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een gortmolen te Alkmaar, op de stadswallen, verstrekt aan Gerit Jansz. Gorter, van Alkmaar.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).

Ten Bruggencate vermeldt in 1637 Gerrit Gorter als eigenaar en geeft bovenvermelde standplaats. Tevens tekent hij de molen op een kaartje in op het bolwerk direct naast de Boompoort. Als referentie vermeldt hij bovendien een hypotheekakte: Gem. Arch. Alkmaar, Oud Recht (hypoth.) inv. nr. 320 fol. 184 vo.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de windbrief voor een zelfstandige molenplaats was. Een molen op het bolwerk bij de Boompoort zou zich slechts enige tientallen meters bovenwinds van de toen bestaande runmolen De Bul (dbnr. 15917) bevinden. De eigenaars van De Bul zouden de stichting van deze molen niet zonder protest laten passeren. Daarnaast wordt op het bolwerk bij de Boompoort op de kaart van Blaeu uit 1649, 13 jaar na de verstrekking van de windbrief, geen molen weergegeven. Dit pleit ook tegen een zelfstandige molenlocatie, of de molen moet wel heel kort bestaan hebben.

Meer waarschijnlijk betreft het hier een windbrief in verband met een functiewijziging van de Razijnemolen (dbnr. 6966) of misschien van molen De Zwart (dbnr. 1407), de twee molens op de bolwerken ter weerszijden van, maar niet direct naast, de Boompoort.

Nadere informatie is gewenst.

De locatie is gebaseerd op het kaartje van Ten Bruggencate.