Molen (mosterd- en boekweitmolen ), Ulrum

Ulrum, Groningen

Ulrum
Het Hogeland, Groningen
Ulrum D (1) 25 Jan Sigers Wieringa, boekweitenmulder

48 voet

geschiedenis

De molen was een stellingmolen op een woonhuis. De vlucht bedroeg 48 voet, dus ging het om een klein type molen.
Bij de molen hoorde ook een rosmolen waarvan Sieger Jan Wieringa de eigenaar was. Er werd boekweit en mosterd gemalen .

21-04-1835: Groninger courant / Bron: KB www.delpher.nl/

Notaris Mr. H. van BOLHUIS, Procureur en Notaris, zal, ten overstaan va» : het VREDEGEREGT van het Kanton Winsum en ten verzoeke van GEERTRUID ENTES MULDER , Wedw. J. S. Wieresga , te Ulrum , en qq. , op Dingsdag, den 28 April 1835, des voormiddags te 10 uren, ten Huize van J. A. de BOER , te Ulrum , publiek ter Verkoop presenteren : Eene BEHUIZING, mei een' door den Wind gedreven wordenden BOEKWEIT- en MOSTERDMOLEN, benevens den daarbij behoorenden GROND, - doende jaarlijks tot huur ƒ 2—50, slaande en gelegen te Ulrum.

trivia

Het is niet bekend waar deze kleine stellingmolen heeft gestaan; de molen, die op een huis stond, kon ook door een paard worden gedreven. Johannes Alberts Verdenius was tot 1818 eigenaar. Hij verkocht de molen aan S.J. Wieringa.
Op 10 januari 1839 is de molen totaal afgebrand.

Helaas vermeldde Bakker in zijn beschrijving niet of het woonhuis daarbij tevens verloren ging.