Molen De Hoop, Heerenveen/ It Hearrenfean

Heerenveen/ It Hearrenfean, Fryslân

Heerenveen/ It Hearrenfean
't Meer, ten noorden van de weg
Heerenveen, Fryslân
Schoterland

geschiedenis
Gebouwd als oliemolen op een vergunning uit 1853, hij staat al als oliemolen vermeld op de kaart van Wopke Eekhoff uit 1854.

Eerste eigenaar was Edske Smit Jzn., die in 1856 een stoommachine liet bijplaatsen. Toen het jaar daarop de korenmolen in De Knipe (Tenbruggencatenummer 07863) verviel, werd de molen ook als korenmolen ingericht met twee paar stenen.

Sinds 1863 werd de molen door Smit in vennootschap met Meine Meinesz Azn. Gedreven. Meine was de zoon van de burgemeester van Schoterland, de gemeente waarin de molen toen lag, en bracht het nodige geld in. Smit had kort daarvoor nog geprobeerd om het interieur van de oliemolen te verkopen, maar kon met dit geld het bedrijf in stand houden.

Meinesz nam het molenbedrijf alleen ter hand toen Smit in 1865 een smederij in het centrum van Heerenveen startte.

Op 15 april 1872 brandde de molen tenslotte af. Volgens de Leeuwarder Courant van 9 augustus 1872 werden toen het erf en grond van de afgebrande stoomolie- en korenmolen de Hoop, met gebouwen, erf en nieuw huis en pakhuis in het Meer verkocht.

Zie voor een gedetailleerde beschrijving van de spullen in de molen het artikel “Losse goederen in een olie- en korenmolen” in De Utskoat nr. 52 (1988), pp. 21-23.

Dick Bunskoeke, 10 april 2007 - 29 maart 2023.

NB De standplaats ten opzichte van De Volharding is onzeker, bewesten ofwel beoosten ervan.