Molen Korenmolen van Hindeloopen (1e), Hindeloopen/ Hylpen

Hindeloopen/ Hylpen, Fryslân

Hindeloopen/ Hylpen
zuidwestelijke einde Tuinen
Hemelumer Oldeferd en Noordwolde

66 voet

geschiedenis
Reeds rond 1560 was er een korenmolen in Hindeloopen. Op de kaart van Jacob van Deventer staat hij afgebeeld. Ook op de kaart van Braun en Hogenberg uit 1588 (zie link) staat hij afgebeeld, maar die kaart is volledig gebaseerd op de kaart van Van Deventer, niet op eigen waarnemingen. Uit Van Deventer blijkt dat de molen aan het zuidwestelijke einde van de Tuinen stond (niet bij de Indijksbrug).

Rond 1638 werd het stadje uitgebreid rondom de molen, wat ten koste ging van de windvang. De magistraat van Hindeloopen regelde toestemming om de molen te verplaatsen naar een stuk door het dorp Hommerts onderhouden zeedijk beoosten de stad.

Het vondelingenkerkhof voor drenkelingen werd niet op de voormalige plaats van de molen opgericht, maar bij de Indijksbrug.

Bronnen o.a.:
- De Hindelooper molens, artikel door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 41. Verzameling H. van der Kaay.
- Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900, art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.
MHO

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de Van Deventer-kaart.