Molen van Hindeloopen (3e), Hindeloopen/ Hylpen

Hindeloopen/ Hylpen, Fryslân

in de Sasker Palseshoek
Hemelumer Oldeferd en Noordwolde

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw
ca. 66 voet

geschiedenis

In 1777 richtten de toenmalige eigenaars Claas en Jacob Hendriks Leegen een verzoekschrift tot de Staten van Friesland, om hun molen te mogen verplaatsen naar een terrein binnen de stad aan de westzijde. Op de nieuwe plek in de Sasker Palseshoek zou de molen niet aan het wettelijk vereiste kunnen voldoen, dat de molen tenminste 8 roeden van de weg af moest staan. Hun vergunning hield dan ook een ontheffing van die wet in.

Op 14 maart 1777 kregen zij de gewenste vergunning en bouwden in 1779-1780 op het door de gemeente beschikbaar gestelde stukje grond binnen de stad een geheel nieuwe stellingmolen, met een vierkante onderbouw en een achtkante bovenbouw. In de navolgende jaren werd de oude standerdmolen voor afbraak verkocht.

Naast korenmolen werd de molen ook tot oliemolen ingericht, er hoorden 5 kamers voor knechten bij en een wagenhuis. Voor 1794, toen Klaas Hendrik Leegen een knecht vroeg voor de rog(ge)- en weitmolen, werd al geen olie meer vervaardigd.

Nadat de familie Leegen het bedrijf beëindigde, maakte molenmaker Sipke Widmers uit Rien in 1815 bekend dat men van plan was om de molen en pakhuizen na 1 augustus af te breken, en dan alles (incl. de achtergebleven oliebakken) uit de hand te verkopen.

Bronnen:
- "Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900", art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.
- "De Hindelooper molens", artikel door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 41. Verzameling H. van der Kaay.

09-09-1816: Leeuwarder courant

De Griffier HENDRIK KUYPER, zal te Hindelopen. op DINGSDAG den 24sten SEPTEMBER des morgens ten 10 uren by boelgoed en gereed geld presenteren te verkoopen:

Een ACHTKANT, hetwelk tot een Molen van 74 à 75 voeten vlugt kan dienen, EEN KOP met zyn WATERLISTEN, HOEP en KRUIRING, EEN ROEDE 80 voeten lang, TWEE OLIE BAKKEN, VIER STAMPBLOKKEN, TWEE OLIESTEENEN LOOPERS, voorts een aanzienlyke party YZERWERK en eenige duizenden STEEN van verschillende soorten; zynde alles afbraak van de over 30 jaren te Hindelopen, nagel nieuwe en welgebouwde OLIE- en KORENMOLEN van 80 voeren vlugt. ,Intusschen iemand verkiezende uit de hand van bovenstaande eenige percelen te koopen, die vervoege zich by JAN OLIE of JACOBUS WUDMERS, te Sneek.

20-09-1816: Leeuwarder courant
De Griffier Hendrik Kuyper, zal te Hindelopen, op Dingsdag den 24sten September 1816, des morgens ten 10 uren by boelgoed en gereed geld presenteren te verkoopen:
Een Acht Kant, hetwelk tot een Molen van 74 á 75 voeten vlugt kan dienen, Een Kop met zyn Waterlisten, Hoep en Kruiring, een Roede 80 voeten lang. Twee Olie Bakken, Vierstampelblokken, Twee Oliesteenen Loopers, voort een aanzienlyke party Yzerwerk en eenige duizenden Steen van verschillende soorten; zynde alles afbraak van de over 30 jaren te Hindelopen, nagel nieuwe en welgebouwde Olie- en Korenmolen van 80 voeten vlugt.
Intusschen iemand verkiezende uit de hand van bovenstaande eenige percelen te koopen, die vervoege zich by Kan Olie of Jacobus Wudmers, te Sneek

NB De aangegeven locatie is een ruwe schatting naar de afbeelding.

Op 21 mei 1795 werden te Hindeloopen 56 manschappen van de 23-ste demi brigade 7e comp. uit het Franse leger ingekwartierd. Eén daarvan was Thomas Menagé, die op 20 okt. van dat jaar onderdook in de molen te Hindeloopen.
Hij leerde daar een meisje kennen, genaamd Jeldouw Wiebes (1789 ged. - 1805). In 1796 werd een dochter genaamd Sipk geboren, en in 1802 een zoon Pieter Thomas Menagé.
Mevr. M. Soetens-Menagé in De Utskoat nr. 39, sept. 1985.