Molen (korenmolen), Voorburg

Voorburg, Zuid-Holland

Voorburg
0,35 km NW der kerk, de noordelijke der beide molens
Leidschendam-Voorburg, Zuid-Holland
Haaglanden

geschiedenis

In de kuststreek van Zuid Holland, wordt de richting van de Noordzee vaak het noorden genoemd (dus niet de kompas richting). In Den Haag vind men het Noordeinde (in de richting van het strand) en het Westeinde (parallel aan het strand). Ook in Voorburg vind men het Westeinde en Oosteinde (beiden parallel aan het stand). Wanneer men deze locale manier van richting aangeven gebruikt is de positie van de molen (0.350 km ten noordwesten van de kerk) de locatie van de molen van Baas en zijn voorganger.

In 1683 gaf Francois van Halewijn toestemming tot het bouwen van een stenen molen (molen van Baas) ter vervanging van de oude molen. Deze nieuwe molen was gereed in 1684. Er is dus een korte periode geweest waarin mogelijk beide molens naast elkaar stonden.

Informatie van Anton Bom, 16-12-2023

trivia

De locatie is puur gebaseerd op de beschrijving, we hebben de molen op geen enkele kaart kunnen traceren.