Molen Wijnandts / Welgelegen, Rotterdam, stadsdeel Overschie

Rotterdam, stadsdeel Overschie, Zuid-Holland

ten O. Schie, ten Z van de Zweth, schuin tegenover café De Zwet
Rotterdam, Zuid-Holland
Rotterdam en omstreken, Polder Schieveen
Overschie A (2) 499 Willem Wijnandts, zaagmolenaar

geschiedenis

De molen was sinds 1822 eigendom van Willem Wijnandts. In 1822 verkocht de houtkoper Willem Wijnaendts de uitspanning De Zwetheul aan G. Goester.

De molen verbrandde in 1855.
Bij een verkoop van Zwetheul in 1847 was al geen sprake (meer) van de molen, alleen van een koepel, wijnkelder en een goed aangelegde overtuin.
Bron ondermeer: "Gedenkboek Overschie" uit 1929, door G.C. Helbers.
H. van der Kaay, 10 april 2009.

Rotterdamsche courant, 28 maart 1854
HOUTROOPERIJ,
met een kapitalen, hechten en sterken WIND-HOUTZAAGMOLEN, zijnde een Bovenkruier, genaamd
WELGELEGEN, met zijn TOEBEHOOREN KNECHTSWONING, Twee SCHUITENHUIS, ERF, WERF, BUITENLAND WATER; mitsgaders een hecht, sterk, voor we' ,, jaren aanmerkelijk vernieuwd HEERENHUIS, hebbende een alleraangenaamst Uitziet op den Straatweg en de Schievaart, bevattende onderscheidene KAMERS, KANTOOR, KEUKEN, KELDERS en ZOLDERS; voorts een GEBOUW, waarin STALLING voor 4 KOETSHUIS en TUINKAMER, eene KNECHTSWONING, Twee HOUTLOODSEN en ERVEN, alsmede eenen welaangelegden TUIN, waarin exquise VRUCHTBOOMEN„ een VIJVER en een KOEPEL, staande en gelegen binnen de gemeente Overschie, aan den Straatweg naar Delft, bij de Zwetheul, gedeeltelijk en in de Schie en overigens in den Boven- of Hoog-Schieveenschenpolder, bij het Kadaster bekend sub sectie n.s 487 tot en met 493, 496, 500, 989 en 990',,, in de Grondbelasting over 1854 aangeslagen tot f 158.31, terwijl voor het Afheinen van een gedeelte der Zwetkade jaarlijks betaald wordt ƒ 1.

Uit een krantenbericht in de Schiedamsche Courant van 23 augustus 1855 blijkt dat de molen met de naam Welgelegen, toebehorende aan den heer Pol, op de hoogte van de Zweth onder de gemeente Overschie, op 21 augustus tussen 1 en 2 uur afbrandde. "In weerwil der spoedig aangebrachte hulp met brandspuiten van daar, was die molen in ruim 1 uur tijds geheel afgebrand." Men schreef de oorzaak toe aan het felle malen.
Informatie van Erik Stoop, 27 juni 2014.