Molen De Moriaan, Amersfoort

Amersfoort, Utrecht

twee paar stenen

De Moriaan ronde stellingrunmolen 1764-1874 noordhoek Utrechtseweg / Vlasakkerweg Runmolen Malen
eikenschors om leer te bewerken. De Moriaan stond tussen de Vlasakkerweg 1 en Utrechtseweg 15.

05-01-1797. Rotterdamse Courant
"Op Dingsdag den 31 January 1797, 's avonds ten zes uren, zal men, in den Stads Doele, te Amersfoort, publyk veilen en verkoopen, een hegte, sterke en extra wel gesitueerde en beklante Steene RUN-MOLEN, met een voor eenige Jaren nieuw gebouwd modern en zeer logeabel Woonhuis, ruime Schuren en Stalling, mitsgaders twee Knegts-Woningen , groote en fraaye Tuin, en ruim Vier Honderd Roeden BOUWLAND, alles annex den anderen, staande en gelegen even buiten de Utrechtsche Poort van gemelde Stad: Nader informatie is te bekomen by Mevr. de Weduwe HARDERWYK en den Heer F. te Amersfoort voornoemt; zullende de Veil-Conditien veertien dagen voorden Verkoopdag te zien zyn ten Comptoire van den Notaris CORNELIS SUYCK; gedurende welke veertien dagen dit Perceel daaglyks bezien kan worden, mits vertoonende een Briefje van Vrouwe de Weduwe Harderwyk of van den Heer F. van Bemmel, bovengenoemd.
B. De Kooper kan een Derde van de Koop-Penningen, tegen Drie en een Half per Cent, op Kusting behouden."

1807 verkoop door Wed. J. Pull en G. Hondius aan Pieter Kraandijk, rentenier,

17-12-1807, Amsterdamse Courant
"Op den 13den February 1808, des avonds ten 6 uren, zal men in de Stads Doelen, te Amersfoort, opveilen en publiek verkoopen: De Helft in een florisante Affaire, zynde een extra hechte en sterke Steenen en welbeklante Wind Run-Molen, waarin twee paar Steenen, zynde dus een dubbel Werk, met de helft in de vaste en losse Gereedschappen, en de Zakken daarby behoorende, met de helft in de zeer net betimmerde en voor weinig Jaren nieuw gebouwde zeer logeable Heeren Huizinge, Knegts Wooningen, en met vier Spaan-Schuuren, Stelling en een Boomgaard agter dezelve, waarvan de wederhelft Mejuffrouw M. Renes, Weduwe van den Heer J. Pull competeert, dit Goed is staande en gelegen even buiten de Utrechtsche Poort, in de vryheid der stad Amersfoort waarvan de Veilconditien en Papieren van Eigendom, twee dagen voor en verder op den Verkoopdag, ten kantor van den Notaris G. Vogelesang, te Amersfoort, te zien zullen zyn. Zynde het gemelde Goed ook inmiddels uit de hand te koop; de geene welke daartoe inclineeren, adresseere zich deswegens, en ook ten sine van nader onderrigt by den Heer G. Hondius, mede te Amersfoort, En wordt wyders aan allen, des belang hebbende, made by deze kennelyk gemaakt, dat genoemde M. Renes, Wed. den Heer J. Pull en G. Hondius, overeen gekomen zyn, dat het door hun geene teekeningen, hoe ook genaamd, voor de Firma van Pull en Hondius zullen worden gerespecteerd, of van eenige kracht of waarde zullen gehouden worden, anders dan die door hun beiden eigenhandig geteekend zullen zyn.
In naam van de Wed. J. Pull en G. Hondius.
G. Vogelesang, Notaris, Amersfoort den 5den December 1807."

15-10-1825, Opregte Haarlemsche Courant
"VRIJWILLIGE VERKOOPING.
Men zal op Woensdag den 23 November 1825, des avonds ten7 uren, te Amersfoort, in den Doelen, ten overstaan van den openbaren Notaris H. A. VLIECKX, publiek verkoopen, om met primo Mei 1826 te aanvaarden: Eene kapitale STEENEN RUN-MOLEN, genaamd DE MORIAAN, met derzelver vaste Gereedschappen, vier hechte en sterke Voorraad- of Schors-Schuren , Knechts-Woning, Paarden-Stalling, mitsgaders een zeer logeabel dubbelde Heeren- Huizinge en verdere Getimmerten, met Werf, Erve, Grond en Tuinen, alles annex den anderen zeer aangenaam en voor de Affaire in Gemalen en Ongemalen Schors die daarin sedert onheugelijke jaren met goed succes is gedreven en nog wordt gecontinueerd, aller voordeligst en geschikt gelegen even buiten de Utrechtsche-Poort, te Amersfoort voornoemd. Breeder bij de Biljetten omschreven, en te zien Dingsdags en Donderdags voor, alsmede ten Verkoopdage, mits voorzien zijnde van een Briefje van voornoemde Notaris, ten wiens Kantore 14 dagen voor de Verkoopdag de Verkoop-voorwaarden en de Bewijzen van Eigendom ter visie zullen leggen."

23-06-1836, Opregte Haarlemsche Courant
"Aan de Runmolen de Moriaan, te Amersfoort, wordt zoo spoedig mogelijk verlangd: Een DERDE KNECHT, van middelbare jaren, moetende kunnen Schrijven, Billen enz. Die tegens genot van een billijk Loon en vrije Woning genegen is, zich daartoe aan te bieden, adressere zich liefst in persoon of met vrachtvrije Brieven, bij C. Craandijk, te Amersfoort."

30-08-1844 Coenraad Craandijk, runmolenaar te Amersfoort

24-06-1846, Algemeen Handelsblad
"Door Verkoop mijner beide SCHORS- en RUNMOLENS, benevens aanhoorigheden , gelegen even buiten Amersfoort, aan den Heer J. J. DIEMONT, zoo geve daarvan door deze kennis ik, onder afstand dier Handelszaak, mijne talrijke begunstigers dank zegge voor de vele belangstelling en gunstbetooning. De gemelde Zaak en vertrouwen bewijzing aan mijnen Opvolger verzoekende te doen blijven doorgaan, zal ZEd. zich trachten te beijveren op de gewone voet en wijze de zaken voort te zetten. C. CRAANDIJK.
De Ondergeteekende zich gedragende aan bovenstaande Advertentie, Eigenaar geworden zijnde der van ouds bekende RUNMOLEN de Moriaan, enz. enz., neemt de vrijheid zich in de genegenheid, aan zijnen Voorganger zoo ruimschoots betoond, aan te bevelen , gevende hij volgaarne de verzekering, alles te zullen aanwenden, naar genoegen de orders zijner begunstigers te zullen beantwoorden. J. J. DIEMONT. , Junij 1846."

1847 C. CRAANDIJK verkoopt aan J. J. DIEMONT

07-02-1866 Jan Isaäc Diemont (koopman in schors en runmolenaar te Amersfoort) verkoopt Stenen
windrunmolen, genaamd de Moriaan, namelijk dat die molen nooit meer als runmolen mag worden gebruikt.

22-02-1854 Dat recht is ook verworven door een beding bij de verkoop op 22-02-1854 (not. de Louter) van de wind- en korenmolen, de Koning, even buiten de Slijkpoort, kad. B 736. Koper: Manuel Mozes Wolff (koopman te Elburg).

13-02-1863, Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant,
"Molenaars-Knecht Op de Runmolen van de Heeren J. J. DIEMOMT & Zoon: te Amersfoort, wordt op goede voorwaarden ten spoedigste iemand gezocht kunnende Lezen, Schrijven, Rekenen, vrij van Sterken Drank, en verder in zijn vak bekwaam als MEESTERKNECHT waar vooruitzigten zijn BAAS te worden.
Reflecterenden, in persoon of franco Brieven met deugdzame aanbeveling."

03-01-1866, Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad
"Op den 27. Januarij e.k. des avonds 7 ure zal door den Notaris Mr. J. DE LOUTER te Amersfoort in Amicitia worden verkocht: Een van Steen gebouwde RUNMOLEN, genaamd de MORIAAN, voorzien van een dubbel paar Steenen- vlug loopend- en goed onderhouden binnen- en buitenwerk, met annexe HEERENHUIZINGE, waarin onderscheidene Behangen- en van Stookplaatsen voorziene Kamers met riant uitzigt op de Utrechtsche en Arnhemsche Straatwegen, Marmeren Gang, ruime Keuken, grooten Kelder, ruime Zolder enz. met goed ingerigt Kantoor, voorts ruime Stal. Koetshuis, Knechtswoning, 5 Pakhuizen en verdere getimmerten , sierlijk aangelegden Tuin, waarin exquise Vruchtboomen en Heestergewassen, alles even buiten de Utrechtsche poort digt bij de spoor gelegen, waarin sedert onheugelijke jaren de affaire in schors en run is uitgeoefend.
Eene alleraangenaamst, ter zijde het voorgaande, gelegen HEERENHUIZINGE en BUITENTJE genaamd NEDERBERG, met Tuin en Bouwland groot ongeveer twee Bunders. Een perceel best BOUWLAND met 2 Woningen onder één dak, gelegen over het 1. en 2. perceel aan de Watersteeg groot 70 Roeden 96 Ellen. Een perceel BOUWLAND, mede met 2 Woningen onder één dak, gelegen achter bet 1 perceel over de steeg tegenover het Tolhek aan den Naarder Straatweg en strekkende tot aan den Vlasakkerweg, groot 1 Bunder 43 Roeden 30 Ellen. Alles te aanvaarden 1 Mei 1866. Afzonderlijk en in massa's."

01-09-1868 Mozes Manuel Wolff (koopman te Elburg) Gemachtigde: Manuel Mozes Wolff (runmolenaar te
Amersfoort)

Runmolen De Moriaan stond tussen de huidige keukens van Vlasakkerweg 1 en Utrechtseweg 15.
Bron: "De molens van Amersfoort", artikel door J.D.H. van der Neut in "Molenboek Provincie Utrecht" 1972.