Molen De Wolf (3e), Amsterdam

De Wolf (3e)
Molen 06493 l De Wolf (3e) (Amsterdam)
Foto (uitsnede): Allemolens.nl

aan de Overtoom, noordzijde
Amsterdam C (5) 1127 Varu van der Made en W. van Langelaar, molenaars

geschiedenis
“In 1661 waren aan de noordzijde van de Overtoom … zes korenmolens opgericht.: … Aanvankelijk waren het standerdmolens, maar in de achtiende eeuw werden deze door bovenkruiers vervangen”

“Deze molen was een zogenaamde 'grotmolen' , waarin men per schip kon binnenvaren, zodat het mogelijk was het maalgoed uit het schip in de molen te hijsen.”
Bron: M.v.A.I.

Overtoom, genomen van de Buitensingel bij de Leidse Poort.
Gezien in westelijke richting met van voor naar achteren molens De Rosenboom, De Vier Winden, De Spinder, De Lelie en De Wolf.
datering: 1864
collectie: Stereofoto's
vervaardiger: Braun, Gaston ; Braun en Cie.(fotograaf en uitgever)

Vondelpark
Gezien naar de achterzijde van de Overtoom met molen De Wolf, in 1887 afgebroken.
datering: 1885 (ca.)
collectie: Foto-afdrukken, vervaardiger: onbekend

Overtoom 204-230 (v.r.n.l.)
De noordzijde met rechts molen 'de Wolf'.
datering: 1900 - 1910
Tekening van Misset, H.M.J. (1875-1958)

Vlak bij deze molen had de kunstschilder David van der Kellen een huis met atelier laten bouwen. Die nabijheid had inspirerend kunnen werken, maar helaas maakten de slagschaduwen der molenwieken het licht in het atelier zo onrustig, dat het niet te gebruiken was.
Theo Bakker, 9 & 10 sept. 2008.

Volkert Haagsman verliet Leerdam en leerde in Amsterdam het molenaarsvak. Bij zijn trouwen in 1737 was hij een ervaren Molenaars knegt bij molen De Haan, in Amsterdam bij de Utrechtse poort. Een jaar later, op dertigjarige leeftijd, was hij zo ver dat hij een 25%-belang in een korenmolen binnen Amsterdam kan kopen, inclusief de helft van het ernaast staande huis. Volkert had ook een aandeel van een kwart in de schuit die door de molen werd gebruikt voor de aanvoer van het maalgoed. Het gaat om molen De Wolf aan de westzijde van de Overtoomse Vaart.
Dick Haagsman, 6 maart 2017.