Molen Roomolen (5e), Amsterdam

Amsterdam, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Roomolen (5e)
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06493 i
oude dbnr.
V8069
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Amsterdam
gemeente
Amsterdam, Noord-Holland
streek
Amsterdam
geo positie
X: 120150, Y: 486638
N: 52.36652, O: 4.87553

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
1859 verbrand en herbouwd ?
verdwenen
gesloopt
geschiedenis
De Roomolen van bolwerk Schinkel is na afbraak (1845) buiten de Singelgracht opnieuw opgebouwd als korenmolen, in de "tuyn Ypenwoud" in de Stads- en Godshuispolder tussen de kavelsloten Pestsloot en die, die later tot J. v. Lennepgracht is vergraven. Op het terrein van de Rijks-cellulaire gevangenis.

In 1850 werd de molenaars Arie Kersten en Jacobus op der Heyde toegestaan op hun woonhuis achter de herrezen Roomolen een molentje te zetten tot het malen van kaneel, piment, nagelen en andere kruidenierswaren. Dit molentje kreeg de naam Het Jonge Hart (Tenbruggencatenummer 07227). In 1853 kregen Kersten en Op der Heyde vergunning op de Roomolen ook cacao en specerijen te mogen malen.

In 1884 werd het voormalig buitenverblijf Ipenwoud doorgraven vanwege de verbreding van de aangrenzende sloot tot Jacob van Lennepkanaal, hetgeen ook het einde betekende van de Roomolen en de specerijmolen Het Jonge Hart.

De herinnering aan de Roomolen leeft wellicht nog voort in de naam van de in 1896 gebouwde en in 1911 verbrede Koekjesbrug over de Singelgracht: die zou afgeleid zijn van de koekjes cacao tot het bereiden van chocolademelk, die men aan De Roomolen kon kopen.

Bronnen:
- "Het einde van de korenmolens op de Amsterdamse bolwerken" door J.H. v.d. Hoek Ostende, artikel in Jaarboek Amtelodanum 1972.
- "De molens van Amsterdam", G.J. Honig, 1929, blz. 141.
Theo Bakker, 9 & 10 sept. 2008.

aanvullingen

trivia
Dordrechtsche Courant 20 juli 1847:
"Zaterdag avond een half uur voor middernacht barstte te Amsterdain een verschrikkelijk onweder los, dat verzeld van een hevigen stortregen, tot ongeveer 2 uur in den morgen aanhield. Ten 1 ure sloeg de bliksem in den korenmolen de Roomolen, op den Singel, tusschen de Leydsche- en Raampoorten, verbiijzelde eene der roeden, liep langs de as naar binnen, sloeg door drie verdiepingen heen en stak eenig hooi in brand. Met behulp der spuiten uit de buitenwijken was den brand ten half drie gebluscht."
Jaap de Vries, 26 februari 2009.

Algemeen Weekblad, 16 feb. 1859:
"In den nacht van 11-12 jl. is te Amsterdam de korenmolen van A. Kersten, op den Buitensingel bij den Tuin de Nederlanden, tot op den grond afgebrand."