- naam
- De Seskant / De Vrouwe Maria / Anna Maria
- modeltype
- Kantige molen, stellingmolen
- functie
- zaagmolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 06493 h
- oude dbnr.
- V3064
- Meest recente aanpassing
- | Conversie
Molen De Seskant / De Vrouwe Maria / Anna Maria, Amsterdam
Amsterdam, Noord-Holland
v
locatie
- plaats
-
Amsterdam
- plaatsaanduiding
- aan de Kwakerspoel
- gemeente
- Amsterdam, Noord-Holland
- streek
- Amsterdam
- kadastrale aanduiding 1811-1832
- Amsterdam C (5) 929 Margaretha Sijmense, wed. Gerrit Boele Jansz.
- geo positie
-
X: 119957, Y: 486758N: 52.36759, O: 4.87268
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
-
circa
- verdwenen
- geschiedenis
-
Aan de Kwakerspoel in Amsterdam viel De Vrouw Maria, als zeskante houtzager, op tussen de vele paltrokken. Het was een oude molen die ruim voor 1700 was gebouwd.
Rond 1885 was deze molen al buiten bedrijf en werd er op stoomkracht gezaagd. De Kwakerspoel was reeds bestemd voor uitbreiding van de stad. Vóór 1890 is de Vrouw Maria verdwenen.
Gerard van den Bosch.
-----
Dirk Hikcart Marinus [hij tekende met Dirk Hickart Marinus] machtigde op 16 mei 1787 iemand om in Leeuwarden de nalatenschap van zijn grootvader in ontvangst te nemen. Dirk wordt hier opgevoerd als koopman, niet als molenaar. Er staat helaas niet bij waar hij woonde.
Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 16291, blz. 238 e.v.
Dirk Hickart Marinus en Anna Coets, wonend aan deze molen, machtigden op 22 juni 1787 een makelaar om een lening af te sluiten met als onderpand deze molen. Mogelijk ter financiering van de aankoop van molen De Ooievaar (transport op 24 november 1787, zie Stadsarchief Amsterdam). De molen De Vrouwe Anna was tegen brand verzekerd voor ƒ 9999.
Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 16291, blz. 476 e.v.
Hij verkocht molen De Vrouwe Anna in 1789. Zie het transport op 3 april 1789: Stadsarchief Amsterdam.
Overigens was deze Dirk Hickart Marinus kennelijk geen molenaar voor het leven. Toen hij in 1814 hertrouwde, was hij Commissaris van Politie. Zie WieWasWie. Wat je noemt een carrièreswitch….
Arjen Lobach, 21 mei 2023.
-----
Amsterdamsche Courant 11 maart 1797:
"Maandag den 13 Maart 1797 te Amsterdam: Een capitaale hegte sterke en welgelegen HOUTZAAGMOLEN, zynde een Bovenkruyer of Zommer-Zaager, genaamd de JUFFROUW MARIA, met deszelfs Heeren Huizinge, Knegts Woningen, Stallinge, Lootzen, Houttuinen, fraaije agtkante Coupel en verder Getimmerte, nevens alle de vaste en losse Gereedschappen, Schuiten &c., mitsgaders een extra groote Tuin en Huizinge, Turksche Tent, Kolfbaan, groote Houtloods &c. (zynde Erfpagt en Stadshuurgrond), alles te zamen in een koop, by den andere gelegen aan de Buitencingel, tusschen de Leidsche- en Raampoorten, vooraan op het Quakers-Eiland."
-----
De Vrouw Maria heette voordien De Seskant, en behoorde in het laatst der 18e eeuw aan Maria Jacoba Frankendaal, gesepareerde huisvrouw van Johs. Lamb. Sluyter.
Bron: "De molens van Amsterdam", G.J. Honig, 1929, blz. 126.
-----
Bij deze bovenkruier liet P. Langeveld in 1855 een stoomwerktuig van 20 pk plaatsen, dat bij windstilte de zagen van de molen in beweging moest brengen. De hoge schoorsteen is zichtbaar op de foto.
Bron: "De molens van Amsterdam in oude ansichten", deel 2, mr. J.H. van den Hoek Ostende.
aanvullingen
- trivia
- Op het huidige Bellamyplein e.o. was vroeger de Kwakerspoel gesitueerd. In verband met de concurrentie voor de houtzaagmolens van buiten de stad verleende de gemeente Amsterdam op 2 april 1661 toestemming om twaalf zaagmolens te plaatsen op het Kwakerseiland op voorwaarde dat elke molen slechts één woonhuis had en dat ze in verband met de windvang minimaal vierhonderd voet van elkaar stonden. De molenaars moesten zelf de balkhavens en zijsloten bekostigen. De aanwezige sloten werden tot balkhavens uitgegraven waardoor de Kwakerspoel ontstond.
De molens aan die nieuwe kade kregen mooie namen, zoals De Vrouwe Maria, De Zaaijer, De Liefde, De Nagtegaal, De Lelie, De Vriendschap, De Bijkerk en De Jonge Frederik. Aan de andere zijde bestonden namen als De Boterton, De Vrouwenakker en De Omval. De twaalfde molen brandde af en werd pas veel later herbouwd.
Informatie van website: website over Amsterdam.
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen