- naam
- De Walrot / Het Anker
- modeltype
- Kantige molen, stellingmolen
- functie
- zaagmolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 06492 h
- oude dbnr.
- V4560
- Meest recente aanpassing
- | Conversie
Molen De Walrot / Het Anker, Amsterdam
Amsterdam, Noord-Holland
v
locatie
- plaats
-
Amsterdam
- plaatsaanduiding
- samen met De Vlijt op een erf tussen Buitensingel en Zaagmolenpad
- gemeente
- Amsterdam, Noord-Holland
- streek
- Amsterdam
- kadastrale aanduiding 1811-1832
- Amsterdam C (3) 266 Claas van der Stadt
- geo positie
-
X: 120268, Y: 487933N: 52.37817, O: 4.87713
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
afgebroken
- geschiedenis
-
Tussen 1640 en 1665 werden in de Zaagmolenbuurt (tegenwoordige Frederik Hendrikbuurt, waar nu nog "De Otter" staat) nog een groot aantal zaagmolens gebouwd. Ook de achtkante stellingmolen "Het Anker" hoorde hierbij.
De Walrot werd in 1735 vijf voet opgevijzeld door Jan Clijn. De sleephelling en de loods werden toen zeven voet langer gemaakt.
Op 1 juni 1763 zegde een flink aantal eigenaars van molens het op 18 januari 1760 gesloten verzekeringscontract weer op. Voor De Walrot was dat Jan Klijn (bron: Stadsarchief Amsterdam).
In 1765 behoorde De Walrot aan Cooltje Alberts, wed. Dirk Walrot.
Amsterdamsche Courant, 30 mei 1795:
"Alle de geenen die iets te pretendeeren hebben of verschuldigd zyn, conferneerende den Boedel van EVERT DE GOEDE, en deszelfs Huisvrouw ALIDA DE GROOT; gelieve zulks ten spoedigste, of wel uiterlyk ultimo Juny 1795, opgave te doen, ten zynen Huize buiten dc Zaagmolenspoort, aan de Molen de Walrot."
In 1848 had de eigenaar van "Het Anker", de firma P. Villerius, plannen om van de molen een stoomhoutzagerij te maken. Deze plannen zijn nooit tot uitvoer gebracht.
In 1863 bouwde de meestermolenmaker T. Peppink voor B. Zalm en J. Muuse op een loods van de bovenkruier Het Anker of De Walrot het molentje De Vlijt, met een vlucht van elf meter, voor het zagen van richels, latten en veren.
Vanaf 1875 werd de firma D. Vrijdag & Zoon eigenaar van "Het Anker" ook wel "De Walrot" genoemd. De Walrot werd hernoemd in Het Anker, mogelijk vanwege "den vooruitgang der beschaving of
uit een welluidendheidsoogpunt."
Twee jaar later besloot de gemeente Amsterdam dat deze buurt volgebouwd zou worden met woonhuizen.
Algemeen Handelsblad, 9 mei 1881:
"De Makelaars A. LANGERHUIZEN en Johs. DRAIJER Hzn zullen op MAANDAG 16 MEI 1881, des avonds na zes uur, in het Lokaal De Brakke Grond, ten overstaan van den Notaris J. C.G. POLLONES in veiling brengen: De extra kapitale, hechte, sterke en bijzonder gunstig gelegen, op steenen penanten gebouwden en welonderhouden HOUTZAAGMOLEN, zijnde een Bovenkruier met twee sleden en cirkelzaag, genaamd HET ANKER, benevens de kleine Molen gen. DE VLIJT, gebezigd tot het zagen van rinkellatten, veeren enz., met al de losse en vaste Gereedschappen, daarbij behoorende, staande en gelegen op stadsgrond, buiten de Zaagbarrière aan het Zaagmolenpad no 3, benevens een op de Werf staand WOONHUIS, geschikt voor twee Knechtwoningen no 5, en drie HOUTLOODSEN, no 2 en 4, opgang hebbende op het Pad. Het geheel omringd met Slooten, Balkhavens en uitmuntend geschikt voor eene Houtkooperij on Loonzagerij.
Te bezichtigen dagelijks van 9 tot 6 uur. De Bewijzen van Eigendom en de Veilconditiën liggen op den gewonen tijd ter lezing ten kantore van den Notaris J.C.G. POLLONES, Keizersgracht bij de Spiegelstraat."
Het Anker werd in 1884 afgebroken.
Nu ligt de Frederik Hendrikstraat [-plantsoen] over de werf van deze molen.
Bronnen o.a.:
- Gerard v.d. Bosch.
- "De molens van Amsterdam", G.J. Honig, 1929, blz. 127, 128.
aanvullingen
- trivia
- Afbeelding 1:
De voormalige Buitensingel en de hoek met het Zaagmolenpad gezien uit oostelijke richting. Links molen Het Anker. Datering: 1900 (ca.), collectie: Tekeningen en prenten, vervaardiger: onbekend. -
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen