Molen De Windhond, Amsterdam

De Windhond
Molen 06492 a De Windhond (Amsterdam)
Foto (uitsnede): Jacob Olie, 1861-1864 (zie Aanv.)

tussen de Dommekracht en Het Schaap, begin Middenweg
Amsterdam C (3) 247 J.J. Claasen, houtkooper

geschiedenis
Testament van Jan Otten van der Woude, molenaar van deze molen, gedateerd 22 oktober 1737. Naast de molen had hij ook een molenmakerswinkel, als beroep gaf hij op meester molenmaker.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.
Volgens zijn testament was in 1754 Jan van der Woude de molenaar van deze molen.

Op 12 december 1760 lieten houtzaagmolenaar Jan Otten van der Wouden en zijn echtgenote een nieuw testament opstellen. Kennelijk was hij ook eigenaar van molen De Oranjeboom (Tenbruggencatenummer 06492 c), die mocht zijn kleinzoon Jan de Wolf uit de boedel kopen. Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Op 1 juni 1763 zegde een flink aantal eigenaars van molens het op 18 januari 1760 gesloten verzekeringscontract weer op. Voor De Winthont was dat Jan van der Woude (bron: Stadsarchief Amsterdam).

Akte van executeurschap en voogdij van Jan van der Woude, houtzaagmolenaar van De Windhond, 21 december 1770: Stadsarchief Amsterdam.

Akte van executeurschap en voogdij van Jan van der Woude, houtzaagmolenaar van De Windhond, 5 juni 1771: Stadsarchief Amsterdam.
Arjan Lobach, mei-aug. 2022.

“In 1897 werd hier begonnen met de aanleg van de Tweede Hugo de Grootdwarsstraat, die sinds 1919 Gilles van Ledenberchstraat heet.”
Bron: "De Molens van Amsterdam in oude ansichten" deel 2.

Op bovenstaande foto staat de onttakelde molen nog in 1896.

Om bouwgrond ter beschikking te krijgen ruilde de gemeente op 23 september 1896 het erf van De Windhond met de firma J.G. Schreuder tegen een terrein aan de Jacob Catskade. Op 4 januari 1897 werd bij inschrijving het slopen van de molen en de twee knechtswoningen voor ƒ 4525,49 gegund.
Bron: "De Amsterdamsche schans en de buitensingel", J. van Eck, 1948.

trivia
De portretfoto is van Jacob Olie Jbz., gemaakt vanuit molen De Steur tussen 1861 en 1864. Beeldbank Amsterdam, afb.bestand 10019A000780.
Zie voor een uitgebreide beschrijving Tenbruggencatenummer 06491 w.

Middenweg (na 1890: Frederik Hendrikplantsoen). Molen 'de Windhond' (afgebroken tussen 1890-1900).
Datering: 1896, collectie: Olie Jbz, J.; foto's, vervaardiger: Olie Jbz, Jacob (1834-1905) (fotograaf).

Middenweg (na 1890: Frederik Hendrikplantsoen). Na 1919: Zaagmolenstraat/Gillis van Ledenberchstraat e.o.. Huisjes bij molen 'de Windhond' (afgebroken tussen 1890-1900).
Datering: 1890 - 1891, collectie: Olie Jbz, J.; foto's, vervaardiger: Olie Jbz, Jacob (1834-1905) (fotograaf).