Molen De Wolf, Amsterdam

De Wolf
Molen 06491 y De Wolf (Amsterdam)

op de hoek van het Frederik Hendrikplantsoen en de Buitensingel, thans Nassaukade
Amsterdam C (3) 207 J. van Straaten, timmerman

geschiedenis
De molen stond op de hoek van het Frederik Hendrikplantsoen en de Buitensingel, thans Nassaukade, tegenover bolwerk Karthuizers

Bouwjaar onbekend. M.v.A.II stelt, dat de molens in dit gebied op van de stad gehuurde grond in deze periode gebouwd werden.

Eigenaar: M.J. van Straaten Jzn.

Boedelscheiding van Pieter van der Biet, eigenaar van deze molen, gedateerd 2 nov. 1730. De molen ging bij deze scheiding naar zijn zoon Jasper Koning van der Biet. De molen was getaxeerd op ƒ 10.500. Jasper bleef kennelijk in de Haarlemmer Houttuinen wonen, dus waarschijnlijk trad hij niet op als molenaar.
Bron: Stadsarchief Amsterdam, toegang 5075, inv. 8922, pag. 427 en volgende.

In 1758 waren Adriaan Roosendaal en zoon eigenaars de molen De Dommekracht (dbnr. 1812). Zij sloten een akkoord met Pieter Koel en compagnie, eigenaar van de molen De Wolf, over een te hoog gebouwde loods op hun erf waardoor de windvang van De Wolf belemmerd werd.
Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 12211, pag. 288 e.v.
Arjen Lobach, 28 juni 2022.

"Pieter Koel aen de moole de wolf" schreef zich op 18 december 1759 in bij de oprichting van een brandverzekeringscontract voor Amsterdamse molens.
Per 6 juli 1763 lieten "Van der Swet & Lugt" de verzekering op hun naam overschrijven.
Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 12216, pag. 448 e.v.
De op 31 december 1751 afgesloten onderlinge brand- en schadeverzekering werd per 26 februari 1768 geannuleerd, de reden wordt niet vermeld. Van der Swet & Lugt ondertekenden de akte voor De Wolf.
Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 12250, pag. 246 e.v.

Pieter van der Swet verkocht, samen met ander onroerend goed, op 3 april 1789 zijn halve aandeel in deze molen met verdere opstallen en [hout-]tuin voor ƒ 4500 gulden aan Cornelis Lugt.
Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 16297, pag. 812 e.v.

Leydsche Courant, 17 dec. 1810:
" ... , Makelaars, zullen op Maandag den 31 December 1810, 's avonds ten 5 uuren, te Amsterdam in het Oudezyds Heeren Logement, verkoopen: ... No. 6. Een hegte sterke HOUT-ZAAGMOLEN, zynde een Palsrok, genaamd DE WOLF, met deszelfs Heeren-Huizinge, Knegts-Wooningen, Lootsen en welbeplantnen Tuin en Moestuin, staande en gelegen aan de Stads Buiten-Cingels, tusschen de Haarlemmer- en Zaagmolens Poorten. ... "

Opregte Haarlemsche Courant, 4 jan. 1820:
" ... , Makelaars, zullen op Maandag den 7 Februarij 1820 ... doen verkoopen:
No. 1. Een kapitale HOUTZAAG-MOLEN, zijnde een Bovenkruijer, genaamd DE KAT, met de daar nevenstaande kapitale hechte, sterlke en weldoortimmerde Heeren-Huizing, Knechts-Woningen, Lootsen en verdere Getimmertens, geteekend V 456.
No. 2. Een DITO DITO, zijnde een Paltrok, genaamd DE STAR, met deszelfs hechte, sterke en weldoortimmerde Heere-Huizing, Knechts-Woningen, Loodsen en verdere Getimmerten, geteekend V 454. ...
No. 3. Een DITO DITO, genaamd DE BUIS, met dezelfse hechte, sterke en weldoortimmerde Heere-Huizing, Knechts-Woningen, Loodsen en Stalling en verdere Getimmerten, benevens wel aangelegde Tuinen, geteekend V 453, en
No. 4. Een DITO DITO, genaamd DE WOLFF, met deszelfs kapitale, sterke en weldoortimmerde Heere-Huizing, Knechts-Woningen, en Loodsen en verdere Getimmerten, geteekend V 455.
Allen zeer gunstig gelegen bij of aan de Stads Buiten-Cingel, te Amsterdam, tusschen de Zaagmolen- en Haarlemmer-Poorten, in Buitenwijk No. 4. ... "

Het Nieuws van den Dag, 27 mei 1880:
"Verkooping van Huizen.
Op Dinsdag 25 Mei (6 u.) in "de Zwaan."
Houtzaagmolen en Erve "de Wolff", met Heerenhuizing enz., Buitensingel bij de Zaagbarrière no. 19, ƒ 32200 ƒ 250, H.C. Lefering."

Afbeeldig 1:
Buitensingel. Hoek Frederik Hendrikplantsoen en Buitensingel, thans Nassaukade met houtzaagmolen De Wolf (afgebroken in 1879).
Collectie: Foto-afdrukken, vervaardiger: onbekend

Frederik Hendrikplantsoen. Gezicht op houtzaagmolen De Wolf.