Deze molen is gebouwd op de plek waar eerder al een standerdmolen stond, zie dbnr. 5318.
Nadat deze stellingmolen door brand was verwoest, werd het bedrijf op motorkracht voortgezet in een nieuw bedrijfspand dat onlangs is gesloopt.
G. Kouwenhoven, 30 sept. 2004
-----
In het archief van de harenmakerij Koog aan de Zaan komt een briefje voor van 31 maart 1810. Klaas Kruyt, molenaar aan de nieuwe olymolen tot Hattem, bestelde aan paar voorslagharen. Uit de gegevens over de verzending van deze haren blijkt dat J.D. van der Sluis & E. van Barneveld, kooplieden tot Hattem, eigenaar van de molen waren.
J.D. van der Sluis & E. van Barneveld werkten met De Hoop onder de naam Compagnieschap van de Oliemolen. In de zomer van 1827 gingen zij failliet. Curator mr. A. Sandberg uit Zwolle deed op 12 september in de Arnhemsche Courant een oproep aan schuldeisers zich te melden.
Opregte Haarlemsche Courant, 8 maart 1828:
"Een achtkante WIND- STEEN- OLIEMOLEN, met dubbeld Werk; voorts annexe BEHUIZINGE voor de Werklieden, KANTOOR, PAARDENSTAL, ruim PAKHUIS en HOFGROND, staande en gelegen even buiten de Stad Hattem, Provincie Gelderland, zijnde deze Molen in den Jare 1803 nieuw gebouwd, en ingerigt tevens tot een pelwerk; alles te aanvaarden dadelijk na den slag."
In 1828 bleek de molen in handen van de firma Weduwe Klaas Blom uit Hattem. Blokmaalder Klaas Kruit schreef er over aan zijn Koogse vriend Cornelis Haremaker.
Na het faillissement van de Compagnieschap van de oliemolen van Van Barneveld en Van der Sluis in september 1837 lukte het blijkbaar niet zo snel om de molen voor een goede prijs te verkopen.
In 1885 vroeg J.B. Blom aan het Gemeentebestuur van Hattem een vergunning aan om een stoommachine te mogen plaatsen bij de molen, hetgeen werd toegewezen.
De molen brandde af op 28 december 1897, zoals gemeld in De Molenaar van 12 januari 1898.
Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant, 7 april 1917:
"HATTEM 1917. BELANGRIJKE VERKOOPING wegens verandering van bedrijf. CORNELIS DE VLAMING, beëedigd Makelaar in Machinerieën en Metalen te Amsterdam (Firma CORN. DE VLAMING & L. BACKER) zal op DONDERDAG 12 APRIL. 1917, Den inventaris der Stoom-Olieslagerij van de Firma K. B. BLOM te Hattem. Daaronder komen voor: horizontale Stoommachine van pl.m. 25 P. K., Stoomketel van 18 M2.
V. O. 5,16 Afm. (fabr. Gebr. Stork & Co., Hengelo),
Drijfwerken en Riemen, zwaar stel Kantsteenen (Kollergang). zware Wentelas, pl.m. 12 bij 0.15 M.. met zware geg. opnemers, zware gegoten Vooren Naslagbladen met Stamperpotten, Voor- en Naslagheien, Stamperblokken, Meelvoorwarmers. Koekensnijtafels met zwaren Walsenstoel met twee rollen, 0.55 bij 0.25 M., geslagen ijzeren Olietanks, groote partij Kussens, Bijtels en Scheiden, zuiver wollen Koekenzakben en Haren, eenig nieuw bezaagd Eiken- en Beukenhout, divers Touwwerk, Olievaten, Zakken, Grondbascule, zware Trantsportwagen, Tentwagen, Dek- en Wagenzeilen, enz., benevens voor een completen Bovenbouw van den WINDMOLEN, voorzien van gegoten ijzeren Molenas met zware Roeden, Koningsspil, zware Kruisstaart met Kettingwerk, Haspel en den uit zwaar hout getimmerden Omloop, benevens een stel Pel- en twee stel Maalsteenen (natuur en kunst), Sorteer machine met Schudzeefinrichting, Builkast met zijden Trommel enz.Alles te bezichtigen in genoemde fabriek op Dinsdag 10 en Woensdag 11 April 1917 van 10 tot 4 uur en op den dag van verkoop van 8—10 uur. Uitgebreide notitiën intijds verkrijgbaar."
Bronnen o.a.:
- Gemeentearchief Zaanstad - PA-0031 I - map 3 Archief Harenmakerij. R. Couwenhoven, 22 okt. en 12 nov. 2011.
- Jan Geerdes, 23 mei 2016.
nog waarneembaar
Na de restauratie van de molen Het Fortuin is het het plan om de gevelsteen daar in te metselen.