Molen Onder de Boompjes, Gouda

Gouda, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Onder de Boompjes
modeltype
Ronde molen, stellingmolen
functie
runmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06488 b
oude dbnr.
V8083
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Gouda
plaatsaanduiding
Kromme Gouwe w.z.
gemeente
Gouda, Zuid-Holland
streek
Schieland
kadastrale aanduiding 1811-1832
Gouda E (1) 16 Nicolaas IJsendoorn, molenaar
geo positie
X: 107677, Y: 447173
N: 52.01090, O: 4.69791

constructie

modeltype
Ronde molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
De runmolen werd door Andries de Busschere gesticht op een uitgegraven enttuin aan de Kromme Gouwe, nu Onder de Boompjes, die hij in 1625 kocht.

Later diende de molen ook voor het malen van oliezaden. In het kadaster 1811-1832 wordt Nicolaas IJsendoorn uit Gouda, beroep molenaar, als eigenaar vermeld.

Op 14 juli 1838 sloeg de bliksem in, maar de beginnende brand kon worden geblust.

In december 1859 was er weer brand, ook deze kon worden geblust, maar hierna werd de molen vervangen door een stoommachine.
Bron: Die Goude 1982
Met dank aan H. van der Kaay

Courante uyt Italien, Duytslandt, &c., 9 april 1667
"De Weduwe van salr. Thonis Iansz. van Harn, in sijn leven Koopman tot Gouda, is van meeninge te verkopen een wel gelegen Schors, ofte Run-molen, staende buyten Potters Poort tot Gouda, met Huys en Hof, neffens huysinghen voor de Knechts, Schuren, Eest met al 't gene aen de voorsz. Molen is dependerende; imant daer gadinge in hebbende spreeck aen de voornoemde Weduwe, woonende aen de selve Moolen, sal een yder goet bescheyt geven."

Oprechte Haerlemsche courant, 17 februari 1688
"De Meerderjarige en de Voogden van de minderjarige Kinderen van Maria Bary, Weduwe van Cornelis van Os saliger, tot Gouda, zijn van meeninge op Maandag, den 23 February, in 't openbaer te verkopen een wel beneeringde Run-Molen, met een schoon Woonhuys en Thuyn, twee Woon-huysen voor de Knechts, met drie Schuren, daer by een goede quantiteyt Schorsen; nevens de verdere Gereedschappen, daer by horende, staende en gelegen by den anderen, even buyten de Potters-poort aldaer, aen de Rivier de Gouwe. "

Amsterdamse courant, 28 augustus 1721
"Uyt der hand te koop een Runmolen met zyn Schuuren en verder toebehoren, nevens een fraey Woonhuys, Tuyn, en 2 Knegts Wooningen, staende en gelegen: en buyten Gouda aen de Kromme Gouwe."

Amsterdamse courant, 20-05-1802
Uit de land te Koop,een hegte, sterke en binnen weinig Jaaren meerendeelt vernieuwde STEENEN WIND-,RUN- en TAAN-MOLEN , met deszelfs extra groot PAKHUIS , Meester-Knechts WOONING, LOOTS, SCHUITENHUIS en verder Getimmerten; alsmede een annex hegt, sterk en weldoortimmerd HUIS , voorzien van diverse Kamers en verdere Commoditeiten, en voorts een fraaije TUIN, alles staande en gelegen aan de Rivier de Gouwe, even buiten doch onder de Jurisdictie der Stad Gouda, en dus in alles zeer gelegen en geschikt tot bovengemelde Trafiek, welke reeds Jaaren met het beste succes is geëxerceerd, thans nog zeer bloeijende en met een uitgestrekte NEGOTIE wordt gecontinueerd.
Nader onderrigting te bekomen ten Comptoire van den Notaris ALLARD PIERSON, te Gouda voornoemd'

aanvullingen

trivia
In zijn kaartboek van de hoogheemraadschappen van Rijnland, Delfland, Schieland uit 1611 tekende Floris Balthasar hier al een molen (gahetna.nl). Hoe dit te rijmen valt met bovengenoemd stichtingsjaar is onduidelijk. Het kan een voorganger zijn, maar het kan ook dat de bestaande molen in 1625 is omgebouwd naar een runmolen.
De molen komt echter al voor op een kaart van Henrick Vos uit 1613 (beeldbank streekarchief Midden-Holland inv.nr. 2223 D 6).