Molen De Kleine Oost-Indië, Waddinxveen

Waddinxveen, Zuid-Holland

op de hoek van de Jan Dorrekenskade en de Wetering ten westen van molen De Hoop
Zuid Waddinxveen
Schieland
Zuid Waddinxveen D (1) 270 wed. C.v.d. Herfst-vd Winden

geschiedenis
Op 28 juli 1682 werd voor de erfpachtsom van 4 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een papiermolen te Zuidwaddinxveen op de Dorre Kaade verstrekt aan Levijse Cornelis, van Waddinxveen.

Levijse Cornelis had op enig moment ook papiermolen dbnr. 1595 in zijn bezit. Op 4 januari 1686 werd aan Luijff Cornelisz., van Waddinxveen, een windbrief verstrekt voor een olijmolen (vroeger papiermolen) te Waddinxveen. Meest waarschijnlijk betrof dat deze molen, maar het kan dus ook om dbnr. 1595 gehandeld hebben. Of de molen ook echt omgebouwd is, is niet zeker.

Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

Papiermolen De Kleine Oost-Indië was een achtkante bovenkruier en had sinds 1742 deze naam, maar werd ook De Kleine Oost genoemd gebouwd.

Deze molen stond op de hoek van de Jan Dorrekenskade en de Wetering ten westen van molen De Hoop. Het was waarschijnlijk een kleine molen.

Rotterdamsche courant, 23 november 1819
Openbare Verkooping:
Een hechte, sterke, wel doortimmerde en florisante Wind Papiermolen, genaamd Klein Oost Indiën, waarin de Papierfabrijk sinds vele jaren is, en nog met veel succes wordt geëxerceerd: met deszelfs Hang Schuren, werkhuis en touwschuur, staande en gelegen aan de Dorrekade, onder Zuid-Waddinxveen, geteekend letter A no 14.

In 1825 werd de De Kleine Oost-Indië verkocht aan Cornelia van der Winden weduwe van Jan Herfst.

In 1840 werd de molen geërfd door de dochter Margje Herfst.