Molen De Aeolus / Eolus of Gele molen, Waddinxveen

Waddinxveen, Zuid-Holland

aan de Noordkade
Noord Waddinxveen
Schieland
Noord Waddinxveen B (3) 962 Matthijs Spruijt, metzelaar, en consorten

geschiedenis
Op 8 augustus 1770 werd voor de erfpachtsom van 6 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een papiermolen onder de ambacht van Noord-waddinxveen verstrekt aan Hendrik Spille, van Noord-waddinxveen.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

Middelburgsche courant, 4 november 1778
Noord-waddinxveen, den 16. November Alhier is in een Papier Molen, toebehoorende den Bailliuw Jan Spille, gemaakt een As zonder gaten voor de Roeden, en Roeden gesloten buyten om den As, volgens de Inventie van Hendrik Spille. Koopman te Amsteldam, aan wien, door Hun Ed. Gr. Mog. de Staaten van Holland en West Friesland, een uytsluytend Octroy voor den tyd van 15 Jaaren is verleend. Het voorschreeven Kruys heeft nu omtrent 8 Maanden de proef doorgestaan, en doed de Molen veel vaardiger maalen, als het voorgaande. Assen en Roeden, volgens deze Invententie gemaakt, zyn veel sterker en duurzamer, als de gewoone, en kunnen tot veel minder prys geleverd worden.
Ingezonden door Erik Stoop, 3 juli 2018

Amsterdamse courant, 20 februari 1779
Hand te Koop een extraordinaire groote, sterke en zeer doortimmerde PAPIERMOLEN, op een steenen Voet, genaamd EOLUS, met deszelfs Toebehooren, als mede agt separate steenen KNEGTS WOONINGEN en ERVEN daar annex, alles in de Jaaren 1770 en 1771 uit de grond nieuw opgebouwd, staande en gelegen onder Noordwaddinxveen. Te bevragen by C. MASTRIGT en M.M. VAN DER LOEF, Makelaar te Rotterdam.

Amsterdamse courant, 30-07-1789
Uit de 'hand te' Koop, een vierde Part in een PAPIER-MOLEN, genaamd HOLUS, en by geleegene Stuk Land tot "Waddingsveen. Adres by den thans Directeur dan Heer JAN SPILLE Junior, aan de Molen voornoemt

In 1833 was Johannes Herfst jzn eigenaar