Molen De Eerste Fortuin, Waddinxveen

Waddinxveen, Zuid-Holland

Noord Waddinxveen B (2) 470 Cornelia van der Winden, papierfabrikeur, weduwe Jan Herfst, en cons.

Er waren drie genummerde molens De Fortuin.

Volgens J.S.Bakker gebouwd in 1726 en verdwenen in 1857.

Indien dit juist is, heeft de volgende windbrief betrekking op deze molen:

Op 12 maart 1726 werd voor de erfpachtsom van 6 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een papiermolen te Noordwaddinxveen verstrekt aan Arij Slinger, van Noordwaddinxveen.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

Opregte Haarlemsche Courant, 22 oktober 1849
OPENBARE VERKOOPING.
De Notaris A. N. MOLENAAR, residerende te Noord- Waddinxveen, als lasthebbende van zijne Principale, is van meening om op Vrijdag, den 23sten November 1849 te veilen en acht dagen later te verkoopen , beide des voormiddags ten 10 ure, in het Raadhuis der Gemeente Noord-Waddinxveen:
1°. Een WIND-PAPIERMOLEN, genaamd „ EET EERSTE FORTUIN", met twee Bakken, twee Hang- of Droog-huizen, Pakkamer en Pakhuis ; voorts de daaraan verheelde MOLENAARSWONING, met de SCHUUR, alles met ERVEN, allergeschiktst tot de uitoefening der Papierfabrikagie, gelegen aan de Rivier de Gouwe, aan de Noordkade, onder de Gemeente Noord-Waddinxveen ; zijnde die Fabriek aldaar, sedert onheugelijke jaren, met het beste gevolg geëxerceerd.
2°, Eene ARBEIDERSWONING, met SCHUUR en Erve, staande en gelegen aan de Rivier de Gouwe voornoemd.
3° Eene ARBEIDERSWONING, met SCHUUR n ERVE, staande en gelegen als voren.
Beide laatste Percelen worden in twee gedeelten bewoond, door de Werklieden van de genoemde Fabriek. Bij gecombineerden verkoop van de gemelde Percelen bestaat de gelegenheid om de helft van den Koopprijs, tegen den Interest van 4% ten honderd, als eerst Hypothecair verband, op dezelven gevestigd te houden.