Molen De Derde Fortuin, Waddinxveen

Waddinxveen, Zuid-Holland

Noord Waddinxveen B (2) 463 Wouter van der Poel, papierfabrikeurster

Er waren drie genummerde molens De Fortuin.

Volgens J.S. Bakker gebouwd in 1738 en verdwenen in 1866.

Indien dit juist is, dan heeft de volgende windbrief betrekking op deze molen:

Op 3 juli 1738 werd voor de erfpachtsom van 6 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een papiermolen onder de jurisdictie van Noordwaddinxveen verstrekt aan Jan Pieterse Hovenier en Jacob Verruijt, van Noordwaddinxveen.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

Ten Bruggencate meent dat het een achtkante bovenkruier met stelling betrof.

Opregte Haarlemsche Courant, 20 maart 1866
OPENBARE VERKOOPING
op Vrijdag den 23 sten Maart 1866, des voormiddags ten 9 ure, vóór en in den Papiermolen, genaamd „het Derde Fortuijn", aan de noordkade, in de gemeente Noord-Waddinxveen, van :
Eene partij PAPIERMAKERS-GEREEDSCHAPPEN , bestaande in 1200 witte en graauwe vilten, 24 paar vormen, hefborden, balansen met schalen en gewigt , een grooten voorraad nieuwe vuisten, speeken, schoten , valders, kapperijduigen , 2 bakken met rollen, 4 persen, eenige koperen en looden pompen en pijpen , eene partij spijkers, lompen en touw, 2 schuiten en verdere goederen tot de papierfabriek behoorende.
Daags vóór en op den verkoópdag te zien. Nadere inlichtingen zijn te bekomen ten kantore van den Notaris W. J. FORTUIJN DROOGLEEVER
te Gouda: