Molen Het Noordsche Bos / Voorste Molen, Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland

Heimanswetering ca. 500 m van Molenaarsbrug, later terrein fa. Bos
Oudshoorn
Rijnland
Oudshoorn A (2) 258 Theodora Alijda van Wijlick, wed. Karel Piek en cs.

geschiedenis

Aan de westzijde van de Heijmanswetering stond een zaagmolen, gebouwd tussen 1642 en 1653. De molen werd gebouwd door de timmerman en zaagmolenaar Jacob Cornelisz de Graaf.

Op 26 april 1642 werd een nog onbebouwd stuk uiterdijk verkocht.
Op 28 mei 1653 verkochten de erfgenamen van Cornelis Willems Schaep aan Jacob Cornelisz. Graef, zaagmolenaar, wonende aan de 's Molenaars een uiterdijk, waarop door dezen Graef een huisje en zaagmolen waren gebouwd.

Haarlemsche Courant, 20 oktober 1795
"Door Sterfgeval uit de hand te koop: Een hegte sterke en wel doortimmerde HOUTZAAGMOLEN, met deszelfs logeable Huizinge, zeer aangenaame Koepel, mitsgaders Knegtshuizen, Lootsen en Schuiten Huis, staande aan de Heyman Wetering, by 'd Molenaars Brug, wordende de Zagery Negotie zoo van Eike, Greene, Denne en Vuure Houtwaaren gecontinueerd. Inmiddels dient tot narigt dat een derde der Kooppenningen, desbegeerende, op dezelve Molen, tegen 4 per Cent Jaarlyks zullen gevestigd worden. Te bevragen by de Wed. A. van Lustenburg, op dezelve Molen."

Rond 1860 verbouwd tot stoomzagerij. In de volksmond Achterste Molen, officiƫel Noordsche Bos.

Gesloopt 1898.
Bron: "De Viersprong" molenbijlage bij nr. 51, 1997, Historische Vereniging Alphen aan den Rijn.

trivia

Op de onderstaande kaart zijn vier pijltjes bijgetekend die de volgende molens aanwijzen van boven naar beneden:
- de Vrouwgeestmolen
- de zaagmolen Van Piek