Molen De Duif, Arum

Arum, Fryslân

De Duif

Arum
0,8 km ZW der kerk, vaart n. Witmarsum nz, aan de Groenendijk
Wûnseradiel

geschiedenis
In Arum stonden ooit twee korenmolens tegelijk, op de kaart van 1854 staan ze beide aangegeven. De oostelijke ervan is de koren- en pelmolen aan de zuidzijde van het dorp (Tenbruggencatenummer 01426 b), de westelijke werd gebouwd op een toestemming die in 1847 werd afgegeven. Deze westelijke molen, die in ook 1847 werd gebouwd, heette De Duif.

In 1865 was de opstal van deze koren- en pelmolen, staande aan de Groenendijk, al op afbraak te koop. De kerkvoogden van Arum probeerden de opstal te kopen, maar kennelijk mislukte dat. Op 28 oktober 1865 werden de afbraakgoederen, waaronder twee paar stenen en verschillende raderen, trappen, stenen, balken en planken, door notaris Oosterhof te Witmarsum verkocht.

Dick Bunskoeke, 10 jan. 2009.

Afstand vanaf de kerk volgens Ten Bruggencate 0,4 km, maar dit moet het dubbele zijn.