Molen Korenmolen van Steenwijkerwold / De Goede Hoop, Steenwijkerwold

Steenwijkerwold, Overijssel

Steenwijkerland, Overijssel
Steenwijkerwold M (1) 157 Gerrit Didden, bakker

gesloten voet

buiten gebruik
geschiedenis

Op de driesprong de Molenhoek stond een standerdmolen van molenaar Gerrit Dedden, die ook bakker was.

Overijsselsche courant, 24 december 1830
De Notaris P.H.P. van MARLE, residerende te Oldemarkt, als lasthebbende van zijne Principalen, zal op Dingsdag den 4den Januarij 1831, des avonds om zes uren, ten Huize van de Wed. B. Houwer, bij de Gereformeerde Kerk te Steenwijkerwold, doen inzetten, en drie weken daarna, ter zelfder tijd en plaatse, finaal verkoopen:
Een WIND KORENMOLE, met de grond, mede staande en gelegen als voren, De Goede Hoop genaamd.

Prov. Overijsselsche en Zwolsche courant, 17 november 1848
De Notaris PH.P. van MARLE, te Oldemarkt, als daartoe last hebbende van de EIGENAREN, zal op Woensdag den 22sten November 1848, des nademiddags om twee uren, ten huize van ROELOFHOF te Steenwijkerwold doen inzetten, en op nader te bepalen dag, finaal te verkoopen:

Een WIND-KOORNMOLEN en ERF aldaar, dadelijk aan het voorgaande Perceel grenzende, Sectie M. Numero 157, groot 9 Roeden 60 Ellen.

nog waarneembaar

De foto van de gevelsteen komt uit de collectie van Mw. P.D.Scholten-Ballast die een onderzoek heeft gedaan naar alle gevelstenen van Nederland waarop (onderdelen van) molens staan afgebeeld. Het één en ander is uitgebracht in een prachtig boekwerk uitgegeven door Molinologie TIMS-Nederland nr. 20, 2003

voormalige buurtschap opgegaan in Basse, ruim een km ten westen van het dorp Steenwijkerwold.

De naam dateert van 1856 en herinnert aan een korenmolen die al in 1634 op de kaart is aangegeven en daar tot 1875 aan de Molensteeg heeft gestaan.

trivia

In het kadaster van 1811-1832 staat de molen ingetekend als een ronde (stenen) molen. Als het een standerdmolen zou zijn, werden er 4 streepjes weergegeven die de teerlingen moeten voorstellen. De gevelsteen toont een standerdmolen.
De redactie, NSR 26 december 2009.

Het kan een standerdmolen met gesloten ronde voet zijn geweest. Of de kadastrale tekenaar was niet zo nauwkeurig als zijn collega's.