Molen Polder 251b, Heeg/ Heech

Heeg/ Heech, Fryslân

Wymbritseradiel

Spinnenkop
Schroef

De molen staat nog niet op de TMK van ca. 1850, wel op de TK van 1930.

Omdat de polder steeds groter werd door buitendijks aanpolderen, kon de oude molen ca. 200 zuidoostelijker de bemaling niet meer aan de werd vervangen door deze grotere. Deze werd gebouwd door Spyksma uit IJlst, en stond beter op de wind dan de vorige.

Het onderhuis was met dakpannen gedekt, en was hiermee waarschijnlijk de enige in de omgeving van Heeg. De kop was met gepotdekselde planken gedekt. De eigenaars waren Jisk Wybrands Attema en Sybolt Sybrens de Boer, die aan de overkant van de Wegsloot woonden en altijd met de boot naar de molen moesten. Als de wind het niet toeliet om naar huis te gaan, verbleven de molenaars in de luwte achter de molen, of bij regen binnen in het tochtige onderhuis.

In 1927 werd de molen afgebroken, en de balken herbruikt voor de Swarte Brêge. Bauke van der Meer dichtte in 1984:

Yn in net al te fier ferline
moasten der hiel wat Burdster mûnen ferdwine.
Fan it oerbleaune hout
waard de Swarte Brêge boud:
in fêste ferbining tusken De Burd en 'e Pine.

Toen in 1979 en 1982 de brug werd opgeknapt, verdween het meeste oude molenhout als damliggers.

Bron: De wettermûnen fan Heech, artikel door Willem O. Santema in Heech en de Hegemers, uitg. Feriening foar Pleatslik Belang, Heech, 1987.

Bemaalde de polder 251b (< 10 ha).